Lidera opoziției din Belarus nu vrea să-l supere pe Putin

Lidera opoziției din Belarus nu vrea să-l supere pe Putin

Zeci de persoane arestate pentru că au protestat față de rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus au dispărut și soarta lor este necunoscută, declară Svetlana Tihanovskaia.

Într-un interviu pentru Politico, Tihanovskaia, care s-a refugiat în Lituania, țară vecină cu Belarus, din motive de securitate personală, i-a descris pe susținătorii săi politici care au dispărut ca pe niște „prionieri politici” ai regimului Alexandr Lukașenko.

„Ce doresc să vă spun este că mulți oaeni din Belarus sunt acum prizonieri politici”, a spus Tihanovskaia. „Ei se află în închisoare fără a fi fost condamnați de vreun tribunal, și se află acolo doar pentru, cum să spun, dorința lor de a vorbi despre ce se întâmplă în Belarus,d espre dorința lor de a trăi într-o țară liberă.”

„După demonstrații”, a adăugat ea, „nu știm unde se află circa 70 de persoane care lipsesc, iar aceasta este o foarte mare problemă pentru noi, deoarece asemenea lucruri nu ar trebui să se întâmple în Europa secolului XXI, ca oamenii să lipsească iar autoritățile să nu facă nimic să-i găsească.”

Ne puteți urmări și pe Google News

„Toată lumea a văzut violenețele comise de autorități, de poliție, față de toți acești oameni pașnici”, a continuat femeia. „Și nici măcar o anchetă penală nu a fost deschisă pentru a se investiga aceste violențe, ca și cum ele ar fi ceva normal.”

Svetlana Tihanovskaia și-a exprimat convingerea că protestele vor continua, împreună cu grevele, până când Lukașenko va părăsi puterea și a sugerat că opoziția este pregătită pentru o luptă lungă, care ar putea îmbrăca formei noi.

„Grevele sunt extrem de importante, dar grevele pot avea diferite forme. Nu există doar demonstrațiile.”

„Știu că toate acestea nu se vor opri. Ar trebui să înțelegeți, ne-am trezit, nu îl vom accepta.”

În interviu, Tihanovskaia și-a reînnoit angajamentul de a conduce țara doar până la organizarea unor noi alegeri, libere de data aceasta, afirmând că nu dorește să fie un președinte pe termen lung.

Ea a adăugat că eliberarea deținuților politici, inclusiv a soțului său, Serghei Tihanovsky, ca și schimbarea întregii comisii electorale centrale rămân principalele condiții pentru desfășurarea unui nou scrutin.

Tihanovskaia a recunoscut că a devenit un „lider național” și „mă pot considera un președinte ales”, adăugând însă că „nu mă simt confortabil în această poziție”.

„Înțeleg că oamenii au votat pentru mine. Dar au votat pentru mine nu ca președinte, au votat pentru mine ca persoană care va conduce țara până la noi alegeri.”

„Nu intenționez să mă implic în noi alegeri, și nu am dreptul să particip la ele deoarece i-am promis poporului meu că nu o voi face”, a mai spus ea. „Misiunea mea se va încheia când vom organiza aceste alegeri.”

Tihanovskaia a adăugat că este decizia soțului său dacă va participa la alegerile prezidențiale după ce va fi eliberat din închisoare, și a spus că nu știe dacă acesta are toate informațiile despre evenimentele care se desfășoară acum în țară.

De-a lungul interviului, lidera opoziției a încercat să descrie protestele ca pe o problemă de politică internă, fără implicații geopolitice mai largi, ale unei confruntări dintre Rusia și Occident, așa cum a afirmat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Politico notează că pe tot parcursul interviului, Tihanovskaia a părut că încearcă să nu provoace Kremlinul, abținându-se de la a critica regimul rus pentru otrăvirea lui Alexei Navalnîi.

„Bineînțeles, suntem împotriva unor asemenea lucruri. Dar, știți, eu nu pot să spun mai multe, ar trebui să aibă loc o anchetă adevărată în acest caz. Iar eu nu pot blama pe nimeni fără a exista o anchetă.”