Evenimentul ZileiInternationalDiplomații nord-coreeni dezertează din regimul lui Kim Jong-un

Diplomații nord-coreeni dezertează din regimul lui Kim Jong-un

Diplomații nord-coreeni dezertează din regimul lui Kim Jong-un
Un diplomat nord-coreean de rang înalt a fugit în Coreea de Sud. Defectorul exercita funcţia de şef interimar al misiunii diplomatice nord-coreene în Kuweit.

Diplomații nord-coreeni dezertează din regimul lui Kim Jong-un. Ultimul pe listă este un diplomat nord-coreean de rang înalt. Acesta  a fugit în Coreea de Sud.

Diplomatul exercita funcţia de şef interimar al misiunii diplomatice nord-coreene în Kuweit, a dezvăluit o sursă sud-coreeană pentru agenția Yonhap.

Diplomatul Ryu Hyun-woo era însărcinat cu afaceri al ambasadei nord-coreene. După ce ambasadorul So Chang-sik a fost expulzat din Kuweit în urma adoptării unei rezoluţii ONU în 2017, Ryu a fugit în Coreea de Sud.

Împreună cu familia sa, potrivit sursei menţionate. Care nu a oferit mai multe detalii şi nici data la care s-a produs evenimentul, scrie Agerpres.

Însă informaţii apărute în presa sud-coreeană au relevat anterior că un diplomat, Ryu Hyun-woo, a dezertat în Coreea de Sud în septembrie 2019.

La aproximativ două luni după ce Jo Song-gil – ambasadorul interimar al Coreei de Nord în Italia – a fugit în Coreea de Sud după ce dispăruse la sfârşitul anului 2018.

Potrivit unor informaţii, Ryu ar fi ginerele lui Jon Il-chun, care a fost până nu demult şef al Biroului 39, o organizaţie cunoscută ca „seiful personal” al liderilor nord-coreeni, utilizat pentru administrarea fondurilor secrete şi procurarea de bunuri de lux.

Se pare că Ryu a Hyun-woo decis să fugă în Sud de dragul viitorului copiilor săi, potrivit agenției Yonhap, scrie Agerpres. Un responsabil al Agenţiei Naţionale de Informaţii sud-coreene a refuzat să comenteze pentru Yonhap aceste informaţii.

COVID-19, mai bun decât grănicerii nord-coreeni

Diplomații nord-coreeni dezertează din regimul lui Kim Jong-un. Însă, pe de altă parte, numărul nord-coreenilor care au încercat să ajungă în Coreea de Sud a scăzut brusc, anul trecut.

Aparent din cauza închiderii frontierelor nord-coreene pentru a stopa noua pandemie COVID-19, scrie agenția Yonhap.

Conform datelor sud-coreene,  229 nord-coreeni s-au stabilit în sud anul trecut. Numărul a fost mult mai mic decât cel de 1.047 înregistrat cu un an mai devreme. Și față de cel de 1.137 de nord-coreeni, înregistrat în 2018.

În cursul primului trimestru, 135 nord-coreeni au fugit în Coreea de Sud. În al doilea trimestru, au fost 12. În al treilea, au fost 48 iar în al patrulea au fost 34.

Situația este atribuită deciziei nordului de a închide granița cu China în ianuarie anul trecut.

Coreea de Nord susține că nu are cazuri COVID-19 pe teritoriul său. Țara se află sub alertă, închizându-și frontierele și limitând mișcarea oamenilor pentru a preveni izbucnirea virusului extrem de contagios.

 


Accesează: