Evenimentul ZileiInternationalCoreea de Sud, între ciocanul China și nicovala SUA

Coreea de Sud, între ciocanul China și nicovala SUA

Coreea de Sud, între ciocanul China și nicovala SUA
Temerile privind un al treilea război global cresc. Coreea de Sud este prinsă între un brutal foc încrucișat între China și Statele Unite, pe fondul creșterii tensiunilor.

Coreea de Sud se luptă pentru a păstra un echilibru între ciocanul China și nicovala SUA, pe măsură ce se aprind temerile unui focar al celui de-al treilea război mondial.

Coreea de Sud, condusă de Moon Jae-in,  se clasează în top 10 mondial pentru produsul intern brut și cheltuielile de apărare. Dar țara se confruntă cu neliniști pe fondul tensiunilor tot mai mari între Beijing și Washington.

Ne puteți urmări și pe Google News

Kim Joon-hyung, cancelarul Academiei Naționale Diplomatice Coreene din Seul, a declarat: „Nu suntem mici și slabi. Dar suntem înconjurați de patru superputeri, geografic și geopolitic.

Coreea de Sud găzduiește puterea de foc și trupele militare americane. Dar se luptă și cu tensiunile crescânde, deoarece China este cel mai mare partener comercial al său.

Națiunea este forțată să găsească modalități de a negocia supraviețuirea, în fața dominației Beijingului și a viitoarei administrații Biden, scrie Express.

Anul acesta, se așteaptă ca președintele Chinei, Xi Jinping, să viziteze Coreea de Sud. Ca prima sa vizită de stat în acest an.

Seul, forțat să iasă din neutralitate

Moon Chung-in, profesor de științe politice la Universitatea Yonsei, a avertizat că, dacă Coreea de Sud se va alătura unui front condus de SUA împotriva Chinei, vor apărea conflicte în zona ei maritimă.

El a spus că SUA va cere încetarea politicii de neutralitate a Seulului pe probleme precum Marea Chinei de Sud și strâmtoarea Taiwan.

Expertul a estimat că răspunsul Chinei vor fi „mișcări militare agresive în Marea Galbenă” pe coasta de vest a Coreei de Sud.

El a adăugat: „Majoritatea coreenilor nu ar dori ca țara să fie implicată într-un conflict militar acut între SUA și China”.

Consilierul guvernamental a mai spus că Seul are nevoie de relații mai bune cu Beijingul. Invocând amenințările din Coreea de Nord.

„Când ministrul de Externe Wang Yi a vizitat Seul (în noiembrie) guvernul nostru și-a exprimat dorința puternică ca China să joace un rol mai proactiv în facilitarea rezolvării problemelor nucleare din Coreea de Nord”.

Adăugând că orice desfășurare suplimentară de rachete americane în Sud ar provoca furie la Beijing.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE


Accesează: