Evenimentul Zilei > Politica > Diaspora și-a ales candidații pentru alegerile parlamentare. În străinătate vor fi două zile de votare
Diaspora și-a ales candidații pentru alegerile parlamentare. În străinătate vor fi două zile de votare

Diaspora și-a ales candidații pentru alegerile parlamentare. În străinătate vor fi două zile de votare

Biroului electoral nr. 43 pentru românii din Diaspora a anunțat că au fost încheiate listele pentru alegerile parlamentare din acest an.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanții biroului electoral, opt formaţiuni politice şi doi candidaţi independenţi s-au înscris în cursa pentru un loc de parlamentar. În străinătate, alegerile se vor desfășura pe parcursul a două zile, adică, pe 5 și 6 decembrie 2020.

Cine sunt candidații independenți din Diaspora

Potrivit unor decizii ale Biroului electoral nr. 43 pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, au depus liste de candidaţi pentru Senat şi Camera Deputaţilor în diaspora PNL, Alianţa USR PLUS, Pro România, PSD, PMP, UDMR, Partidul Ecologist Român şi Alianţa pentru Unirea Românilor.

Totodată, au fost admise şi două candidaturi independente: Ştefan Voloşeniuc – care s-a înscris pentru Senat şi Radu Darius Constantin – pentru Camera Deputaţilor.

Termenul limită de depunere a listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor în circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării a fost 7 octombrie.

Când se pot depune contestațiile

Până pe 11 octombrie, pot fi depuse contestaţii la Tribunalul Bucureşti împotriva deciziilor de acceptare sau respingere a unor candidaturi, care vor fi soluţionate în termen de 48 de ore de la înregistrarea sesizării.

Decizia Tribunalului poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti în termen de 48 de ore de la înregistrarea apelului împotriva hotărârii instanţei prin care a fost soluţionată contestaţia formulată împotriva deciziei biroului electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, de admitere sau de respingere a candidaturii.

Cel mai târziu la data de 18 octombrie, se va constata rămânerea definitivă a candidaturilor pentru circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării.

În străinătate, alegerile parlamentare se vor desfăşura în zilele de 5 şi 6 decembrie.

Din cauza pandemiei de Covid-19 care înregistrează un nou val de infectări în Europa, unde se află cele mai mari comunități de români din afara României, este posibil să nu poată fi organizate secții de votare pentru alegerile parlamentare din decembrie. Din acest motiv, Guvernul va încuraja și va recomanda votul prin corespondență, potrivit agerpres.ro

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.