Evenimentul Zilei > Justitie > Scandalul care zguduie Guvernul. Un înalt oficial a ajuns în arest
Scandalul care zguduie Guvernul. Un înalt oficial a ajuns în arest

Scandalul care zguduie Guvernul. Un înalt oficial a ajuns în arest

Un înalt oficial din administrație a fost încătușat și a ajuns în arest, sâmbătă seara. Vestea reținerii lui a provocat furori, până la vârful Guvernului

Înalt oficial, numit în funcție de premierul Ludovic Orban, a ajuns în arest.

Știrea a fost confirmată, pentru evz.ro, de oficiali din Poliția Română.

Este vorba despre Laurențiu Baranga, șeful Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, despre care autoritățile au transmis, sâmbătă, că și-a falsificat actele de studii.

Anchetatorii l-au reținut, sâmbătă seara, pentru 24 de ore și a fost mutat în arest.

Între timp, s-a aflat că el demisionase din funcție încă de joi, înainte ca polițiștii și procurorii să descindă în locuința lui.

Pentru că l-a numit în funcție, în luna septembrie, Ludovic Orban este somat să demisioneze pentru „o problemă de securitate națională”

Cel care solicită demisia premierului este președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, al doilea om din stat, după președintele României, Klaus Iohannis.

 

Ancheta polițiștilor

 

Legat de acest caz, Poliția Română a transmis:

 

„La data de 10 octombrie a.c., politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice-I.G.P.R., sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langă Înalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de urmarire penala si criminalistică, efectueaza o perchezitie domiciliara, in municipiul Râmnicu Vâlcea.

 

Activitatea se desfasoara la domiciliul declarat al unui funcționar public, cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de înșelaciune.

 

Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea şi menţinerea în eroare a mai multor instituţii publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate şi care ulterior au fost desfiinţate de către instanţele judecătoreşti competente. Facem precizarea că, în baza documentelor de studii falsificate, persoana cercetată a ocupat o funcţie importantă în cadrul unei instituţii publice, activează în cadrul unor instituţii de învăţământ superior, iar în prezent deţine o funcţie publică de rang înalt”.

 

Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizaţiile brute încasate de la unii angajatori, urmând a fi completat în funcţie de întregul material probator ce se va administra în cauză.

Conform informațiilor publice, Laurențiu Baranga, șeful Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, și-a luat diploma de bacalaureat la vârsta de 32 de ani.

 

Anchetatorii spun că, de fapt n-ar fi trecut niciun examen, ci și-ar fi falsificat chiar el această diplomă, motiv pentru care au descins, sâmbătă dimineață, la locuința lui.

 

Diploma de bacalaureat la 32 de ani

 

Laurențiu Baranga a obținut diploma de bacalaureat la 32 de ani, în 1999, ca absolvent al Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida din București.

 

După nouă ani a absolvit Facultatea de Management la Universitatea Ecologică, iar în 2011 a obținut titlul de doctor în management la Universitatea Valahia.

 

Din 2012 este conferențiar universitar la Facultatea de Științe și Inginerie din Alexandria.

 

Din 2016 este membru ARACIS, având atribuții în evaluarea programelor de studii și a instituțiilor de învățământ superior.

 

El a fost numit președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor în septembrie 2020.

 

În ultimii 11 ani, Laurențiu Baranga a fost director adjunct la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS).

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.