Dezlegare la pește și vin. Somon cu legume și sos roșu

Dezlegare la pește și vin. Somon cu legume și sos roșu Somon la cuptor. Sursa foto: Dreamstime.com

Somonul la cuptor cu legume este preparatul ideal pentru zilele cu dezlegare la pește. Alături de sosul roșu, și de vinul alb, acesta va avea un gust aparte.

Considerat un pește gras, bogat în substanțe nutritive, somonul poate fi gătit în diferite moduri. Cel mai rapid dintre acestea este la cuptor. Pentru unul dintre cele mai gustoase preparate, ideale pentru zilele cu dezlegare la pește din postul Crăciunului ai nevoie de puține ingrediente.

Dezlegare la pește. Somon cu legume și sos roșu

De cele mai multe ori, somonul este asociat cu sosurile albe. Totuși, acesta poate fi cel puțin la fel de gustos și dacă este servit alături de sosurile roșii. Pentru a pregăti preparatul în aceste zile cu dezlegare la pește, ai nevoie de următoarele ingrediente.

  • 800 grame somon;
  • 100 grame ciuperci;
  • 2cartofi;
  • ardei gras;
  • două roșii;
  • două cepe;
  • mărar verde.

Pentru sos:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • 3 roșii;
  • 80 ml suc de roșii;
  • vin alb;
  • salvie.

Intr-o tavă mare, unsă cu ulei de măsline, se așează  cartofii curățați de coajă, tăiați felii mari. Alături de aceștia se pun și ciupercile tăiate în bucățele medii, precum și ardeiul gras. Ceapa curățată se taie în patru, astfel încât să poată fi îndepărtată ulterior, fiind adăugată doar pentru a da un plus de gust.

Dezlegare la pește. Peste baza de legume se așează somonul condimentat cu sare și piper. Întreaga compoziție se stropește cu puțin vin alb.

Tava poarte fi introdusă la cuptorul încins în prealabil la 200 de grade. Preparatul poate fi acoperit cu folie de aluminiu în primele 25 de minute. Ulterior, aceasta poate fi îndepărtată.

Cum prepari sosul roșu

Acest timp de sos poate fi folosit și în rețetele de plachie de pește, precum și pentru marinare. Taie roșiile cubulețe și amestecă-le cu sucul. Adaugă compoziția într-o tigaie unsă cu puțin ulei de măsline. Dezlegare la pește, postul Crăciunului 2023. Lasă compoziția la foc mic pentru 7-10 minute. Spre final, adaugă 4 linguri de vin alb. Sosul se mai lasă la fiert minim 3-4 minute, astfel încât alcoolul din vin să se evapore.

După ce somonul și legumele sunt gata pentru servire, sosul roșu se adaugă peste acestea. Preparatul poate fi inclus pe masa de Revelion.

Dezlegare la pește și vin. Somon cu legume și sos roșu

Paste cu somon. Sursa foto: Dreamstime.com

Dezlegare la pește. Paste cu somon

Pentru a pregăti aceste paste ai nevoie de:

-300 grame somon;

-paste (fără ou);

-smântână vegetală;

-sare, piper.

Pastele se pun la fiert în apă cu sare pentru 10-12 minute. Somonul se așează pe o tavă, condimentat cu sare și piper. Tava se acoperă cu capac rezistent termic sau folie de aluminiu și se introduce la cuptor pentru 25 de minute.

După gătire, somonul se mărunțește și se adaugă peste pastele fierte. Se adaugă și smântâna lichidă și se amestecă. Pastele pot fi servite calde.