Evenimentul Zilei > International > Dezastru natural în India. 18 elefanți au fost omorâți de fulger
Dezastru natural în India. 18 elefanți au fost omorâți de fulger

Dezastru natural în India. 18 elefanți au fost omorâți de fulger

18 elefanţi asiatici sălbatici au fost descoperiţi morţi în jungla din statul indian Assam, situat în estul țării. Elefantul este considerat un animal sacru în vasta țară asiatică.

Cauza cea mai probabilă a dezastrului este un fulger puternic, au informat vineri responsabili locali, potrivit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

14 elefanţi adulţi au găsiţi morţi de săteni joi, iar alte 4 cadavre de elefanţi au fost descoperite împrăştiate la poalele zonei forestiere a rezervaţiei Kundoli din Assam, la 160 kilometri de capitala statului, Dispur, a precizat pentru Reuters M.K Yadava, un responsabil local pentru fauna sălbatică.

Guvernul acestui stat a ordonat o anchetă la nivel înalt cu privire la incident vineri, a indicat ministrul pentru pădure şi faună sălbatică din Assam, Parimal Suklabaidya. „Un raport preliminar sugerează că decesele ar fi putut fi cauzate de fulger, însă trebuie să aflăm prin teste de medicină legală dacă ar putea exista orice alt motiv, cum ar fi otrăvirea sau boala”, a adăugat oficialul.

Assam găzduiește 21% din populația totală de elefanți a Indiei

Regiunea Assam găzduiește în jur de 21% din populația totală de elefanți a Indiei, de 30.000 de elefanţi (sau aproximativ 60% din populaţia de elefanţi sălbatici din toată Asia). Pe de altă parte, ministrul regiunii Assam, Himanta Biswa Sarma, s-a declarat îngrijorat din cauza „numărului uriaș de elefanți” morți. Oficialul a anunțat că a fos demarată o investigație, relatează BBC.

Localnicii care au descoperit elefanţii cred că animalele ar fi putut fi ucise de un fulger miercuri seara, a indicat un pădurar local, adăugând că a văzut copaci arşi în zonă.

Potrivit organizaţiei World Wildlife Fund, elefantul indian (Elephas maximus indicus) se află în pericol de dispariţie din cauza micşorării habitatului său natural, format din păduri tropicale, subtropicale şi savane, în condiţiile exploziei demografice din India care a dus la extinderea aşezărilor umane, a infrastructurii de transport şi a suprafeţelor de pădure defrişate pentru agricultură.

Aceste animale impunătoare, care ajung la 3,35 metri înălţime, la o lungime de 6 metri şi pot cântări până la 5 tone, sunt adevărate simboluri ale culturii indiene