Breaking News. Stelian Bujduveanu și Horia Tomescu, noii viceprimari ai Capitalei

Breaking News. Stelian Bujduveanu și Horia Tomescu, noii viceprimari ai Capitalei

Şedinţa CGMB a fost suspendată, luni, pentru o oră, după ce grupul PSD a refuzat să participe la dezbatere din sala care îi era destinată.

UPDATE 13:24 - Stelian Bujduveanu (PNL) și Horia Tomescu (USR-PLUS) sunt noii viceprimari ai Capitalei, după votul din Consiliul General al Municipiului București.

UPDATE 12:00 - Şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti a fost întreruptă, vreme de o oră, cu consilierii municipali ai PSD prezenți în sală, după ce aceștia au refuzat să participe la dezbateri din încăperea care le-a fost destinată.

Preşedintele de şedinţă, Cosmin Smighelschi, le-a reproșat reprezentanţilor PSD că nu doresc să respecte măsurile de prevenţie a răspândirii noului coronavirus. El a anunţat că membrii CGMB din sală vor avea microfoanele decuplate, participând la dezbatere prin intermediul sistemului informatic, cu ajutorul tabletelor pe care le au la dispoziţie.

Liderul grupului PSD, Aurelian Bădulescu, a replicat că Smighelschi exprimă opinii personale şi că prezenţa consilierilor PSD în sala CGMB este legitimă. El l-a acuzat pe preşedintele de şedinţă de „atitudine fascistă”, adăugând că reprezentanţii PSD au aceleaşi drepturi ca şi preşedintele de şedinţă. „Nu sunteţi pedagog, sunteţi coleg ca şi noi, haideţi să intrăm pe ordinea de zi”, a spus fostul viceprimar.

Preşedintele de şedinţă, Cosmin Smighelschi, le-a cerut consilierilor PSD să respecte prevederile convocării, conform cărora, pentru a reduce riscul răspândirii noului coronavirus, fiecare grup politic trebuie să stea într-o anumită sală, participând la dezbatere prin intermediul sistemului informatic.

"Aveţi o convocare legală de a participa la şedinţa de Consiliu General în sala destinată consilierilor PSD. După cum vedeţi, celelalte grupuri se află în sălile destinate, numai dumneavoastră aţi venit aici pentru a demonstra că puteţi manipula microfoanele din sală şi vorbi peste colegi. (...) Dumneavoastră vă aflaţi acum în sală doar că să puteţi captura microfonul. Aveţi dreptul să apăsaţi pe 'speak', iar colegii care participă legal şi respectă măsurile sanitare nu pot să vorbească peste dumneavoastră. (...) Sănătatea dumneavoastră şi a noastră şi a tuturor bucureştenilor este prioritatea. Dacă vi se pare că în sală nu aveţi loc, mai avem şi alte săli", a spus Smighelschi.

Liderul grupului PSD, Aurelian Bădulescu, a apreciat că preşedintele de şedinţă nu are "niciun motiv" să considere că prezenţa consilierilor social democraţi în sala CGMB ar fi "în afara legii" şi a cerut începerea şedinţei.

"Faptul că se emite o dispoziţie de convocare este un instrument administrativ prevăzut pentru chemarea consilierilor locali la a răspunde problemelor urbei, dar asta nu înseamnă că puteţi să evacuaţi sala fără motiv. Vă rog frumos să ne indicaţi care este articolul (...) care să impună o astfel de măsură. La nivelul Municipiului Bucureşti sunt şi alte entităţi administrative care funcţionează după acelaşi comportament. Merg în sală, păstrează distanţa. Pe dumneavoastră nu ştiu ce vă deranjează astăzi, dar dacă consideraţi că va trebui să luaţi alte măsuri - le luaţi, răspundeţi pentru dispoziţiile pe care le daţi sau nu. Eu cred că trebuie să depăşim acest moment", a afirmat Bădulescu.

Consiliul General al Capitalei se va întruni în această dimineața, de la ora 10,00, pe ordinea de zi figurând 34 de proiecte de hotărâre, printre care cele legate de alegerea viceprimarilor, înfiinţarea unei comisii pentru monitorizarea companiilor municipale, desemnarea reprezentanţilor municipiului Bucureşti în adunări generale ale acţionarilor din 28 de societăţi comerciale.

Proiectele vizează:

- alegerea viceprimarilor Capitalei; propunerile USR PLUS şi PNL pentru funcţiile de viceprimari sunt Vlad Voiculescu şi, respectiv, Stelian Bujduveanu.

- depunerea jurământului de către zece consilierii supleanţi validaţi prin Încheierea Judecătoriei Sectorului 1.

Se verifică activitatea societăților comerciale din subordinea CGMB

- înfiinţarea unei comisii speciale pentru monitorizarea companiilor municipale. Aceasta va fi alcătuită din nouă consilieri municipali şi ar urma să funcţioneze pentru o perioadă de doi ani. Comisia va prezenta CGMB, din şase în şase luni, rapoarte cu propuneri concrete de îmbunătăţire a activităţii în domeniul supus analizei şi verificării.

Printre obiectivele comisiei se numără: analizarea activităţii economice a societăţilor comerciale înfiinţate în subordinea CGMB sau unde acesta este acţionar; evaluarea îndeplinirii obiectivelor pentru care au fost înfiinţate societăţile comerciale aflate în subordinea CGMB, acolo unde astfel de obiective au fost trecute în notele de fundamentare care au stat la baza hotărârilor de înfiinţare a societăţilor; evaluarea activităţii de management a membrilor Consiliului de Administraţie numiţi de Adunarea Generală a Acţionarilor.

Înființarea unei noi comisii

- 28 de proiecte privind desemnarea reprezentanţilor municipiului Bucureşti, prin Consiliul General al Capitalei, în adunări generale ale acţionarilor din 24 de companii municipale, Societatea de Transport Bucureşti STB SA, societatea Service Ciclop SA, SC REBU SA şi SC Apa Nova Bucureşti SA.

- înfiinţarea unei comisii speciale pentru inovare şi transformare digitală. Aceasta va fi compusă din nouă consilieri generali şi va funcţiona pe o perioadă de doi ani. Comisia va prezenta Consiliului General, din şase în şase luni, rapoarte cu propuneri concrete de îmbunătăţire a activităţii în domeniul supus analizei.

Printre obiectivele acesteia se numără: tranziţia de la o administraţie împovărată de birocraţie şi netransparentă la una digitalizată deschisă; simplificarea şi eficientizarea interacţiunii dintre administraţia publică şi cetăţeni, precum şi dintre administraţia publică şi agenţi economici; crearea unui set coerent de politici, măsuri şi procese de guvernare digitală.

sursa: Agerpres

Ne puteți urmări și pe Google News