Evenimentul ZileiEVZ SpecialBaroul București strânge rândurile. Măsuri de protecție pentru exercitarea profesiei de avocat

Baroul București strânge rândurile. Măsuri de protecție pentru exercitarea profesiei de avocat

Baroul București strânge rândurile. Măsuri de protecție pentru exercitarea profesiei de avocat
Consiliul Baroului București, reunit într-o ședință extraordinară, a adoptat o serie de măsuri ca urmare a condamnării a doi avocați din Baroul București pentru „săvârșirea unor infracțiuni în exercițiul profesiei”.

Consiliul Baroului Bucuresti a prezentat, într-un comunicat de presă semnat de decanul Ion Dragne, concluziile ședinței extraordinare, precum și acțiunile pe care le va întreprinde în perioada următoare, în contextul condamnării a doi avocați, între care și Robert Roșu, inculpat în dosarul „Ferma Băneasa”.

Conducerea Baroului a decis să ia atitudine după analiza situației create de condamnarea unor avocați pentru săvârșirea unor infracțiuni în exercițiul profesiei și având în vedere posibilitatea ca anumite acte de exercitare legală a asistării si reprezentării clientului să fie apreciate ca infracțiuni.

Drept urmare, Baroul București a hotărât să transmită o solicitare către ICCJ în vederea luării măsurilor legale pentru a respecta termenul de motivare a hotărârii pronunțate, care urmează să se împlinească pe 16 ianuarie 2021. Conducerea Baroului a mai decis să acorde asistență juridică gratuită pentru cei doi avocați, în orice demers judiciar și administrativ în legătură cu cauza în care au fost condamnați,

Pe de altă parte, s-a mai propus ca toți avocații Baroului București să poarte banderole albe, în exercitarea profesiei în instanțe, la parchete, la unitățile de poliție sau în sediile profesionale.

Avocații să nu întrerupă activitatea

Baroul va evalua, pe 16 ianuarie 2021, data la care se împlinește termenul de motivare a  hotărârii în cauză, a riscurilor la care sunt expuși avocații prin exercitarea profesiei și va dispune luarea altor măsuri, legale și cu caracter principial, cu respectarea legii, pentru asigurarea, de către toți participanții la actul de justiție, a  principiilor de exercitare, în condiții de siguranță, a profesiei de avocat.

Baroul București a mai hotărât să formuleze un apel către toate barourile din România pentru adoptarea unor măsuri de susținere a profesiei de avocet și a demersurilor Baroului Bucuresti. De asemenea, Consiliul a decis să informeze toate barourile și organizațiilor profesionale internaționale cu care are acorduri de înfrățire sau al căror membru este, despre riscurile la care este expusă profesia de avocat din România.

Conducerea Baroului București va susține demersurilor Uniunii Naționale a Barourilor din Romania în vederea inițierii și unui dialog cu organismele profesionale ale judecătorilor, pentru asigurarea unui climat de siguranță în exercitarea legală a profesiei de avocat. De asemenea, Consiliul Baroului București a mai decis „exprimarea unor poziții publice a formelor de exercitare a profesiei cu privire la riscurile calificării activității avocatului, în limitele Legii nr.51din 1995, ca fiind infracțiuni”.

Totodată, Consiliul Baroului Bucuresti recomandă avocaților care asigură asistenta juridică în procedurile judiciare sa nu limiteze sau sa suspende activitatea, în interesul justițiabililor si să sprijine instanțele judecătorești în înfăptuirea justiției, până în cazul adoptării unei decizii contrare.

 

Comunicatul Consiliului Baroului Bucuresti poate fi citit:

Măsuri pentru protejarea exercitării legale și în siguranță a profesiei de avocat 

 


Accesează: