Evenimentul Zilei > Justitie > Decizie bombă a DNA: clasare pentru faimosul dosar ANRP!
Decizie bombă a DNA: clasare pentru faimosul dosar ANRP!

Decizie bombă a DNA: clasare pentru faimosul dosar ANRP!

DNA a închis faimosul dosar ANRP, când fosta șefă ANRP, Crinuța Dumitrean, însărcinată în 8 luni, a fost ținută în cătușe. În același dosar s-a cerut arestarea deputatului Ioan Oltean.

Decizie bombă a DNA: clasare pentru faimosul dosar ANRP! A închis dosarul în urma căruia procurorii Gheorghe Popovici și Dana Belciug au ținut-o în cătușe pe fosta șefă ANRP Crinuța Dumitrean, însărcinată în 8 luni. În același dosar s-a cerut arestarea deputatului Ioan Oltean. “Nu au rezultat date și indicii în ceea ce privește existența vreunei conivențe”, se arată în dosar. Este același dosar în care judecătoarea Mariana Ghena din CSM a arestat-o nelegal pe avocata Rodica Constantinovici (prin Ordonanță de clasare).

Clasarea a fost dispusă de procuroarea Gabriela Albu

Procurorii Gheorghe Popovici și Dana Belciug au ținut-o pe fosta șefă ANRP Crinuța Dumitrean în cătușe, deși  era însărcinată în 8 luni. Ei au forțat și arestarea deputatului Ioan Oltean. Clasarea a fost dispusă în 16 decembrie 2020, de procuroarea Gabriela Albu din cadrul Secției de combatere a corupției a DNA.

Scandalul ANRP a explodat în noiembrie 2015. Cauza a fost finalizată în 28 iulie 2016, când procurorii DNA Gheorghe Popovici și Dana Belciug au emis rechizitoriul nr. 660/P/2014. Acesta a fost confirmat de adjunctul DNA de la acea vreme, Marius Iacob.

Avocata Rodica Constantinovici a obținut daune morale din partea statului

Însă dosarul s-a întors la DNA în primăvara anului 2017.Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus restituirea dosarului, după ce a constatat o serie de probleme în activitatea procurorilor. Urmărirea penală a fost reluată în ianuarie 2018, un nou rechizitoriu fiind emis în septembrie 2019. Al doilea rechizitoriu nu a mai ajuns în instanță fiind infirmat de șeful de atunci al DNA, Călin Nistor. În final, în 16 decembrie 2020, procuroarea DNA Gabriela Albu a dispus clasarea dosarului față de toți inculpații.

6 dintre inculpații din acest dosar au fost arestați preventiv de judecătoarea Mariana Ghena, în prezent membru CSM. Printre ei, Crinuța Dumitrean și avocata Rodica Constantinovici. Avocata a obținut definitiv, la Curtea de Apel București și Înalta Curte, daune morale de 50.000 lei din partea statului român. Motivul a fost privarea nelegală dispusă de judecătoarea Mariana Ghena.

Sursa: Luju

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.