Evenimentul Zilei > Social > De unde provine problema crizei de imunoglobulină, care riscă să afecteze România. Pacienții sunt în mare pericol
De unde provine problema crizei de imunoglobulină, care riscă să afecteze România. Pacienții sunt în mare pericol

De unde provine problema crizei de imunoglobulină, care riscă să afecteze România. Pacienții sunt în mare pericol

Un reprezentant al Besmax Medical Concierge a explicat într-un mesaj pe Facebook care este situația imunoglobulinei în România și de ce se întrezărește o criză.

Florin Hozoc, reprezentant al Besmax Medical Concierge, a vorbit într-un mesaj pe contul de Facebook despre o situație care riscă să devină alarmantă în România. Se anunță o nouă criză a imunoglobulinei și este nevoie de dialog cu Ministerul Sănătății, care a ignorat această problemă până acum. Astfel, s-ar putea repeta criza care a apărut în țara noastră în anul 2-17.

De unde provin problemele legate de producerea imunoglobulinei, care ar putea să declanșeze o criză fără precedent în România

„Săptămâna trecută nu mai puțin de 11 spitale ne-au sunat disperate să le trimitem imunoglobulină normală pentru administrare intravenoasă, pentru tratamentul unor pacienți aflati în stare gravă, dintre care trei erau copii. Asta pentru că distribuitorii care aveau contracte cu respectivele spitale au notificat că nu pot onora comenzile din lipsă de stocuri.

De mai bine de șase luni am transmis la Ministerul Sănătăţii atenționări timpurii (early warning) privind riscul unei noi crize de imunoglobulină, solicitând o întâlnire cu toți producătorii și distribuitorii, ca să găsim împreună soluții”, a scris Florin Hozoc pe rețeaua de socializare.

„Este nevoie de implicare din partea Ministerului Sănătății și de un dialog cu producătorii și distribuitorii de medicamente din plasmă”

Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută ne arată că suntem deja la începutul unei noi crize de imunoglobulină, care poate fi mult mai severă decât cea din 2017, în condițiile în care, în ultimul an colectarea de plasma umană pentru fabricarea de medicamente a scăzut cu 30% la nivel mondial.

Plasma este materia primă pentru fabricarea unor medicamente esențiale, printre care și imunoglobulina. Este nevoie de implicare din partea Ministerului Sănătății și de un dialog cu producătorii și distribuitorii de medicamente din plasmă, astfel încât să găsim împreună soluțiile cele mai bune pentru asigurarea accesului pacienților români la aceste tratamente esențiale”, a mai afirmat reprezentantul Besmax Medical Concierge.