Evenimentul Zilei > Actualitate > Combinațiile diabolice din „Scandalul imunoglobulinei”. Ce rol a jucat Vlad Voiculescu?
Combinațiile diabolice din „Scandalul imunoglobulinei”. Ce rol a jucat Vlad Voiculescu?

Combinațiile diabolice din „Scandalul imunoglobulinei”. Ce rol a jucat Vlad Voiculescu?

Într-un articol intitulat „Cum este jefuit statul român de așa-ziși salvatori ai sistemului medical”, publicația kamikazeonline.ro aduce acuzații grave unor foști sau actuali angajați ai Ministerului Sănătății în legătură cu criza imunoglobulinelor, criză care a zguduit societatea noastră în urmă cu câteva luni .

În 2017 v-am dezvăluit cum în mod ilegal anumiți producători de imunoglobuline s-au retras de pe piața din România, fără a asigura stocurile obligatorii timp de un an, așa cum impune legislația românească. Retragerea aceasta subită și ilegală a generat celebra criză a imunoglobulinelor. În mod mișelesc câțiva jurnaliști și ong-iști, acompaniați de un fost ministru al Sănătății, au răspândit în presă știrea falsă că această criză a fost generată de către firmele care fac export paralel, nicidecum de producătorii de imunoglobuline”, notează jurnalistul Alexandru Căutiș.

Un „mesaj” exploziv

În continuare: „Toate datele oficiale, la care aveau lesne acces și respectivii jurnaliști și ong-iști, dar mai ales fostul ministru, arătau clar că nu se făcuse export paralel substanțial cu imunoglobuline și că o retragere ilegală a unor producători a generat penuria în cauză. Apropo de când știa fostul ministru despre adevărata cauză a crizei imunoglobulinei, inserăm aici un mesaj pe care l-am primit de la domnul Florin Hozoc, unul dintre reprezentanții producătorilor de imunoglobuline:

«La începutul lunii martie 2016, Vlad Voiculescu, pe atunci director de cabinet al ministrului de Finanțe, se întâlnea cu domnul Karl Petrovsky de la PPTA (Asociația producătorilor de plasmă și derivate din plasmă), care i se plângea că producătorii de imunoglobulină s-au retras din cauza taxei clawback și a prețului prea mic. Doar că domnul Vlad Voiculescu nu era Ministru al Sănătății»”.

Modificare făcută peste noapte

„Mesajul” trimis de Florin Hozoc lui Alexandru Căutiș dezvăluie, de fapt, combinațiile de la Ministerul Sănătății: „Noi nici nu știam că (n.r. – Vlad Voiculescu) va fi vreodată ministru, pentru că abia în mai 2016 a fost numit. Dar se pare că unii deja știau și discutau cu el, nu cu Patriciu Achimaș, ministrul Sănătății de la acea vreme. Karl Petrovsky l-a cunoscut pe Vlad Voiculescu prin intermediul conducerii Octapharma Austria.

După o serie de astfel de întâlniri cu Karl Petrovsky, în noiembrie 2016, Vlad Voiculescu, în calitate de ministru al Sănătății, modifică peste noapte Hotărârea de Guvern privind metodologia de calcul al prețurilor la medicamente și introduce toate produsele derivate din plasmă la acele excepții de la regula generală, conform căreia prețul se calcula la nivelul celui mai mic preț din țările de referință”.

„Înflorește” bugetul pe programul de hemofilie 

Ce a însemnat acest lucru? Florin Hozoc explică: „Astfel, toate produsele derivate din plasmă urmau să aibă prețul calculat la nivelul mediei celor mai mici trei prețuri din țările de referință. Deși domnul Vlad Voiculescu fusese deja informat de producători că nu vor relua livrările dacă nu se elimina taxa clawback, acesta ne spune de vreo doi ani că el a rezolvat problema și că alții sunt vinovați. În schimb, ca să îi mulțumească totuși pe producătorii reprezentați de domnul Petrovsky, a semnat noile protocoale terapeutice pentru tratamentul hemofiliei, prin care a crescut de peste trei ori consumul de factor de coagulare.

Producătorii reprezentați de domnul Petrovsky (Octapharma și Baxter) dețineau deja 80% din piața românească de factor de coagulare, deci exact lor le-a mărit vânzările”. ^ „1.000 de copii, ținuți ostatici” Ultimul comentariu al lui Florin Hozoc: „Măsura poate că era normală, dar modul în care au procedat este unul inuman: au ținut ostatici mii de pacienți, din care aproape 1.000 de copii cu boli autoimune sau imunodeficiență primară. Vlad Voiculescu putea să-și folosească relația cu Petrovsky, Octapharma și Baxter pentru a-i convinge să continue livrările…” Taxa clawback Mai departe: „A crescut atât de mult bugetul pe programul de hemofilie, încât spitalele nici măcar nu au fost în stare să cheltuie toți banii alocați în 2017.

Dar nu a suplimentat deloc bugetul pentru pacienții români cu imunodeficiență primară și boli autoimune, care au în continuare cel mai mic consum de imunoglobulină din UE. Poate pentru că Baxter și Octapharma nu aveau interes pe aceste programe, în condițiile în care ei nu mai livrau imunoglobulină… Vlad Voiculescu a fost cel care a alimentat scandalul imunoglobulinei și a fost cel care a anunțat public moartea primului pacient «din cauza lipsei de imunoglobulină», astfel încât, sub presiunea publică determinată de emoția colectivă, Guvernul a cedat și a adoptat OUG de suspendare a taxei clawback”. 

„1.000 de copii, ținuți ostatici” 

Ultimul comentariu al lui Florin Hozoc: „Măsura poate că era normală, dar modul în care au procedat este unul inuman: au ținut ostatici mii de pacienți, din care aproape 1.000 de copii cu boli autoimune sau imunodeficiență primară. Vlad Voiculescu putea să-și folosească relația cu Petrovsky, Octapharma și Baxter pentru a-i convinge să continue livrările…”

Foto: Răzvan Vălcăneanţu

 

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: