De ce nu ne este foame atunci când sunt zile toride. Explicațiile unui dietetician

De ce nu ne este foame atunci când sunt zile toride. Explicațiile unui dietetician Sursa foto: Facebook/ Apetit scăzut

În zilele toride, este posibil să observați că nu aveți același apetit ca în perioadele mai reci. Dar care este legătura dintre temperatură și apetit? De ce ne este mai puțin foame atunci când este cald afară?

Influența temperaturii asupra apetitului a fost observată de mult timp de oamenii de știință.

„Ceea ce știm este că oamenii din medii mai reci consumă mai multe calorii," a declarat Allison Childress, dietetician înregistrat și profesor asociat la Universitatea Texas Tech.

De ce nu ne este foame atunci când sunt zile toride?

Există un motiv biologic de bază pentru acest lucru. Caloriile sunt o unitate de energie. Arderea lor poate elibera căldură. Astfel, ajută oamenii să-și mențină căldura corporală în climate mai reci. Dar pe măsură ce iarna lasă loc vremii mai calde, „persoanele observă că le este mult mai puțin foame". Aceasta este o tendință pe care Childress a observat-o atât în practica ei clinică, cât și în literatura științifică mai largă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, mecanismele din spatele acestui fenomen sunt neclare. Mulți factori influențează aportul caloric, a spus Childress.

Matt Carter, cercetător în neuroștiințe la Williams College din Massachusetts, a fost de acord. Multe variabile influențează modul în care simțim foamea și de ce acest sentiment scade în zilele mai calde.

Corpurile noastre încearcă mereu să mențină condițiile interne stabile. Procesul se numește homeostazie. Acesta este motivul pentru care transpirăm în soarele arzător sau bem apă după un antrenament intensiv. Foamea este, de asemenea, homeostatică. Simțim foame atunci când corpul nostru are puține calorii și ne simțim sătui după ce mâncăm. Astfel, ne menținem starea fiziologică internă echilibrată.

Hormonii sunt extrem de importanți în ceea ce privește apetitul

Multe procese homeostatice sunt menținute de hormoni, care servesc drept mesageri chimici în organism. În ceea ce privește pofta de mâncare și starea de sațietate, doi hormoni joacă un rol important. Pe de o parte este vorba de grelina, care este eliberată de stomac atunci când acesta este gol. Pe de altă parte este vorba de leptina. Aceasta este secretată de celulele adipoase și indică creierului când organismul este plin.

Pentru a ne influența sentimentele și comportamentul, acești hormoni trimit apoi semnale hipotalamusului, o parte a creierului care lucrează pentru a regla aspecte precum temperatura corpului, foamea și setea. La baza hipotalamusului se află o masă de neuroni specializați care „orchestrează senzația de foame și de sațietate", a spus Carter. Acolo, grelina stimulează neuronii asociați cu foamea, numiți neuroni AgRP. Leptina, în schimb, inhibă acești neuroni și stimulează neuronii POMC, care dau senzația de satietate.

Dar modul în care temperatura influențează acest sistem complex este „încă un domeniu deschis de cercetare", a spus Carter. Creierul are senzori pentru temperatură - proteine care își schimbă forma odată ce corpul atinge un anumit nivel de căldură. Un studiu publicat în revista eLife în 2020 a constatat că, la șoareci, anumite celule cerebrale trimit informații neuronilor AgRP atunci când temperaturile sunt scăzute, ceea ce crește senzația de foame.

Pe de altă parte, atunci când este cald afară, neuronii POMC au o proteină de detectare a căldurii care este activată atunci când temperatura corpului crește. Aceasta activează apoi neuronii asociați cu senzația de sațietate, potrivit unui studiu din 2018 publicat în revista PLOS Biology.

„Dar este probabil mai mult decât atât", a spus Carter. Alte circuite ale creierului lucrează probabil împreună pentru a influența cât de mult mâncăm.

Ce este de făcut pe timp de vară?

Childress a remarcat, de asemenea, că există probabil și alți factori.

„Deși avem aceste mecanisme biologice, precum și căldura și frigul, este, de asemenea, important să știm că putem depăși aceste mecanisme biologice", a spus ea. Uneori ne pierdem abilitatea de a ne asculta indicațiile corpului. De exemplu, mâncăm după punctul de sațietate sau nu mâncăm când ne este foame.

Indiferent de indicii, Childress a observat că, în timpul verii, este important să rămânem hidratați, fie că mâncăm alimente bogate în apă, cum ar fi legumele și fructele, fie că bem lichide. Contraintuitiv, dulciurile congelate pot crește de fapt temperatura corpului, deoarece sunt adesea bogate în calorii.

Fierbinte sau nu, pofta de mâncare este un echilibru complicat, o modalitate prin care corpul nostru se sincronizează cu mediul.

„Mâncatul și băutura sunt lucruri care par să se întâmple pur și simplu. Dar de fapt, creierul măsoară cu precizie nevoia de calorii, de apă, de o temperatură optimă a corpului”, a spus Carter, conform livescience.com.

Revista presei