Copiii care nu iau micul dejun sunt mai puțin fericiți în viață
- Dosofteea Lainici
- 4 august 2024, 06:40
Un studiu realizat pe aproape 150 000 de tineri din întreaga lume a constatat un lucru interesant: copiii care sar peste micul dejun au o satisfacție mai scăzută în viață decât cei care consumă în mod regulat masa de dimineață.
Nou studiu despre tineri
Universitatea Anglia Ruskin (ARU) și Universidad de las Americas au condus cercetarea, care a fost publicată în BMC Nutrition Journal. Ea demonstrează o relație aproape liniară între consumul mai frecvent de mic dejun și un nivel mai ridicat de satisfacție în viață la copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani din 42 de țări, inclusiv Marea Britanie.
Copiii care nu au luat niciodată micul dejun au avut cel mai scăzut scor de satisfacție a vieții, în timp ce cei care au luat micul dejun în fiecare zi au avut cel mai mare scor de satisfacție a vieții.
Copiii care mănâncă dimineața sunt mai fericiți
Copiii din Portugalia care au luat micul dejun în fiecare zi au avut cele mai ridicate niveluri de satisfacție a vieții din toate cele 42 de țări evaluate. Pe de altă parte, copiii din România care nu luau niciodată micul dejun au avut cele mai scăzute scoruri de satisfacție în viață, ceea ce sugerează că și considerentele socioeconomice pot avea un impact asupra rezultatelor.
Tinerii din Anglia au avut al șaselea cel mai scăzut scor mediu de satisfacție a vieții în rândul tinerilor care au luat micul dejun în fiecare zi, fiind depășiți doar de cei din România, Ungaria, Germania și Austria.
„Studiul nostru a fost amplu și a găsit o asociere consistentă între frecvența micului dejun și satisfacția vieții, existând mai multe motive potențiale pentru aceasta”, a declarat autorul principal Lee Smith, profesor de sănătate publică la Universitatea Anglia Ruskin (ARU). Cercetările anterioare au legat săritul peste micul dejun de creșterea ratelor de îngrijorare, stres și depresie la adolescenți, precum și de starea de spirit proastă.
Consumul unui mic dejun sănătos îmbunătățește învățarea
„În plus, consumul unui mic dejun sănătos îmbunătățește învățarea, memoria și concentrarea, oferind în același timp organismului energia și nutriția de care are nevoie pentru a funcționa la capacitate maximă.”
„Combinația de vitamine și minerale pe care o obținem din masa noastră zilnică poate fi, de asemenea, un factor; în timp, neobținerea unei cantități suficiente din acestea ar putea duce la o calitate mai scăzută a vieții. Stabilirea unui obicei consistent la micul dejun poate contribui, de asemenea, la insuflarea structurii și a pozitivității pe parcursul restului zilei.”
„Rezultatele au evidențiat anumite diferențe între națiuni, care pot fi atribuite diferitelor aspecte socioeconomice, culturale și stilului de viață. Cu toate acestea, constatările noastre demonstrează că, în toate țările pe care le-am analizat, persoanele care iau în mod regulat micul dejun raportează niveluri mai bune de satisfacție generală a vieții decât persoanele care nu iau micul dejun.”, potrivit medicalxpress.