Evenimentul ZileiActualitateDe ce n-a ajuns elicopterul SMURD la ei? Drama unei familii din România

De ce n-a ajuns elicopterul SMURD la ei? Drama unei familii din România

De ce n-a ajuns elicopterul SMURD la ei? Drama unei familii din România
Un adolescent de 17 ani a murit vineri la Arieşeni (judeţul Alba), localitate în care elicopterul SMURD n-a putut ateriza din cauza condiţiilor meteo nefavorabile după ce a fost solicitat prin numărul de urgenţă 112.

De ce n-a ajuns elicopterul SMURD la ei? Drama unei familii din România. Adolescentul a fost descoperit inert vineri dimineaţă. Părinţii au observat că aceasta nu mai cobora din dormitor şi când au urcat pentru a verifica, au trăit coşmarul vieţii: copilul lor nu mai mişca.

În aşteptarea elicopterului SMURD, tânărul a fost transportat la dispensarul din Arieşeni. Din cauza vremii nefavorabile, salvatorii nu au putut ateriza decat într-o localitate aflată la aproximativ 15 km depărtare.

„În urma solicitării dispeceratului 112, elicopterul SMURD de la Arad a fost alertat să execute o misiune de salvare, desfășurată contra cronometru, pentru salvarea vieții unui băiat în vârstă de 17 ani care a suferit un stop cardio-respirator, aflat în localitatea Arieșeni, județul Alba.

De ce n-a ajuns elicopterul SMURD la ei?

Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile din zona localității Arieșeni, care nu permiteau aterizarea/decolarea în condiții de siguranță, comandantul de echipaj a luat, conform procedurilor, decizia de a ateriza în zona localității Băița, județul Alba.

Având în vedere starea gravă a băiatului, comandantul de echipaj a solicitat ajutorul unui conducător auto pentru a transporta echipa medicală de pe elicopter, de urgență, la pacient”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului General de Aviație al MAI.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al ISU Alba, Radu Botezan, a declarat la Antena 3: „Nu este vorba despre greşirea locului de aterizare (n.r. – cum ar fi spus viceprimarul din Arieşeni). Elicopterul a aterizat la Băiţa din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Nu a fost nicio greşeală. Condiţiile meteo au făcut ca aterizarea să se facă în altă parte.

Drama unei familii din România

Viceprimarul comunei nu face dispecerizarea elicopterului. Primul loc de aterizare a fost stabilit între localităţile Gârda şi Arieşeni. Asta nu a influenţat intervenţia. (…) Apelul a fost făcut de părinţii lui la 112. A fost transferat la dispensar şi a fost alertat echipajul SMURD. Aproximativ 15 km sunt între Băiţa şi Arieşeni.

Echipajul Smurd de la Câmpeni a ajuns în termenul cel mai scurt. Oricum a ajuns într-un timp omenesc foarte scurt. Viaţa băiatului nu a fost pusă în pericol din cauza devierii aterizării elicopterului. La final se vor verifica toţi timpii.”


Accesează: