Pericol mare pentru România. Arme nucleare la una dintre granițe

Pericol mare pentru România. Arme nucleare la una dintre granițe

Ucraina pare să se folosească de criza de la frontiera sa de est pentru a forța intrarea în NATO. În acest scop, puterea de la Kiev pare să fie gata să fortțeze mâna partenerilor occidentali printr-un șantaj voalat.

Ultimul balon de încercare lansat de reprezentanții diplomatici ai Ucrainei ar trebui să pună serios pe gânduri conducerea României. Într-un interviu acordat postului de radio Deutschlandfunk, ambasadorul ucrainean în Germania anunță că Ucraina va lua în considerare dezvoltarea de arme nucleare dacă nu va deveni membru al alianței militare NATO.

Ucraina vrea arme nucleare

"Fie facem parte dintr-o alianță precum NATO și contribuim în acest mod la întărirea Europei ... sau rămânem cu cealaltă opțiune, care este să ne înarmăm", a declarat ambasadorul Andriy Melnyk pentru radioul Deutschlandfunk.

China se pregătește să dezlănțuie cea mai mare amenințare pentru Occident

Kievul ar „putea lua în considerare și statutul său nuclear”, a spus el, întrebându-se retoric: "Cum altfel putem garanta apărarea noastră?".

Ucraina are capacitatea de a dezvolta arme nucleare

Amenințările voalate ale Kievului nu sunt apă de ploaie

Chiar dacă totul pare o încercare de a forța aderarea la NATO, ucrainenii au tot ce le trebuie pentru a dezvolta arme nucleare. Au moștenit de la URSS și specialiștii și cunoștințele necesare.

În 1994, Kievul a renunțat, de altfel, la proprietatea asupra celui de-al treilea arsenal nuclear din întreaga lume, care era depozitat pe teritoriul său din perioada sovietică. Toate focosele nucleare au fost transportate în Rusia, Ucraina primind, în schimb, angajamente ferme din partea Statelor Unite, Marii Britanii și Rusiei că frontierele sale vor fi respectate. Cum rușii au anexat Crimeea, iar Statele Unite și Marea Britanie n-au reușit să împiedice acest rapt teritorial, Ucraina se simte acum îndreptățită și ea să-și dezvolte propriile capacități nucleare.

O țară UE dă bani românilor care vin în vacanță. Măsuri disperate pentru salvarea turismului

Pericol pentru România

Ucraina încearcă de ani de zile aderarea la alianța militară occidentală, dar acest lucru este considerat puțin probabil în viitorul apropiat.

Tensiunile militare dintre Ucraina și Rusia se mențin la cote înalte de la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014.Zona de conflict din estul Ucrainei, unde Moscova îi susține separatiștii pro-ruși, dar și desfășurarea de trupe pe teritoriul rus și ucrainean au provocat o încorvare suplimentară a situației în ultimele săptămâni.

Ambasadorul Melnyk a vorbit chiar de „adevărate pregătiri de război pentru un nou atac militar asupra Ucrainei, care ar trebui luat în serios și la Berlin”., scrie ziarul turcesc Daily Sabah

Moscova susține că nu a făcut decțt să reacționeze la provocările venite din partea Kievului și a respins acuzațiile că a desfășurat trupe cu intenții ofensive. Pentru România, din rațiuni asupra cărora nu e cazul să mai vorbim, transformarea Ucrainei într=o putere nucleară reprezintă un mare risc de securitate.

Șefa Comisiei Europene e în grevă? Scandalul “Canapeaua” pare că a dat conducerea UE peste cap