Evenimentul Zilei > International > Șefa Comisiei Europene e în grevă? Scandalul „Canapeaua” pare că a dat conducerea UE peste cap
Șefa Comisiei Europene e în grevă? Scandalul „Canapeaua” pare că a  dat conducerea UE peste cap

Șefa Comisiei Europene e în grevă? Scandalul „Canapeaua” pare că a dat conducerea UE peste cap

Îm plină criză ruso-ucraineană, când tot Occidentul își exprimă susținerea pentru Ucraina, Ursula von der Leyen pare să facă opinie separată. Președinte Comisiei Europene a refuzat invitația președintelui Volodymyr Zelensky de a participa la cea de-a treizecea aniversare a independenței Ucrainei.

Președintele Comisiei Europene i-a cerut șefului său de cabinet să răspundă că nu va putea participa din cauza programului extrem de încărcat.

Scrisoare adresată președintelui ucrainean și semnată de șeful de cabinet al președintelui Comisiei Europene, Björn Seibert, a stârnit discuții în presa franceză. În mesajul, datat 7 aprilie, cel mai apropiat colaborator al președintei von der Leyen refuză, pe lângă invitația președintelui Volodymyr Zelensky la ceremoniile dedicate independenței Ucrainei, programate pentru 24 august la Kiev, și participarea la summitul inaugural al Crimeei, care are ca scop îmbunătățirea eficacității răspunsului internațional la ocuparea Crimeii de către Rusia.

Scuze prin intermediari

„Din păcate, președinta nu este în măsură să dea un răspuns pozitiv la invitația dvs. din cauza unui program deosebit de încărcat în zilele în cauză. Vă mulțumesc anticipat pentru înțelegere ”, scrie șeful de cabinet.


China se pregătește să dezlănțuie cea mai mare amenințare pentru Occident


„Președinta mi-a cerut să vă trimit cele mai bune urări pentru un summit reușit și felicitări pentru dumneavoastră și poporul ucrainean pentru această aniversare importantă”, se încheie epistola.
„Această scrisoare, publicată miercuri seară de Liberation, constituie un pas greșit pentru Comisia Europeană care, de altfel, s-a declarat „geopolitică”. Eroarea este mai întâi diplomatică, deoarece obiceiul este că cineva răspunde la o scrisoare a șefului statului printr-o altă scrisoare semnată de o personalitate de rang similar, însoțită de o mică notă scrisă de mână. Eroarea este apoi politică. Are sens ca președintele Comisiei Europene să respingă în acest fel invitația unei țări vecine, asociată cu UE, care face obiectul, la ușile sale, a manevrelor destabilizatoare ale Rusiei? Cu siguranta nu”, notează jurnaliștii de la Le Figaro.

Comisia Europeană spune că Ursula von der Leyen va refuza personal

Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, a recunoscut joi că scrisoarea există, dar a spus că aceasta nu a fost trimisă președintelui ucrainean. El a declarat, de asemenea, că președintele Comisiei va răspunde personal la această invitație. „Doamna von der Leyen își va semna răspunsul către președintele ucrainean și se va asigura că toate răspunsurile la șefii de stat și de guvern vor avea semnătura ei”, a spus el.


O țară UE dă bani românilor care vin în vacanță. Măsuri disperate pentru salvarea turismului


Purtătorul de cuvânt a confirmat, însă, că președinta nu va merge la Kiev la sfârșitul lunii august, având deja alte obligații. „Comisia va fi reprezentată la nivelul adecvat”, a subliniat el. Charles Michel, președintele Consiliului European, va fi acolo. În timpul unei călătorii în Ucraina luna trecută, el a explicat că își va reprograma vacanța pentru a merge la Kiev.

Consternare la Bruxelles

Că a fost sau nu trimisă scrisoarea, nu se știe sigur. În orice caz, existența ei a stârnit consternare, descurajare și o anumită jenă în rândul diplomaților UE. „Am vorbit despre asta, dar nu voi spune nimic ”, a declarat unul dintre ei cerând să nu-i fie dezvăluit numele.
„Asupra scrisorii pe care am văzut-o în această dimineață nu am niciun comentariu de făcut”, a spus un altul foarte jenat.

Ursula von der Leyen se răzbună pentru umilințe?

Jurnaliștii de la Le Figaro n-o spun, dar sugerează, cu multă abilitate, o posibilă explicație a modului în care se manifestă președinta comisiei Europene. E vorba de Scandalul „Canapeaua”, declanșat la Ankara, în timpul întâlnirii lor cu Recep Tayyip Erdogan. La acea reuniune, Ursula von der Leyen a fost lăsată să aștepte în picioare, iar apoi invitată să se așeze pe o canapea adiacentă, în timp ce președintele Consiliului European, Charles Michel, se așezase pe fotoliu de onoare alături de președintele turc. Charles Michel și-a exprimat în repetate rânduri „regretele”. Degeaba. Ursula von der Leyen a cerut imperativ ca astfel de incidente să nu se mai repete și să se ia toate măsurile. Numai că nimeni nu se grăbește să-i dea satisfacție. Miercuri, ambasadorii UE au vorbit pe scurt despre „incident” și despre cererile președintelui Comisiei care, spun unii, ridică problema reinterpretării tratatelor europene. „Germanii, olandezii, belgienii și francezii au spus că nu se pune problema modificării tratatelor”. E vorba, așadar de un refuz, peste care Ursula von der Leyen nu pare să poată trece deocamdată.

Lovitură de teatru în conflictul ucrainean! SUA dă înapoi în fața Rusiei? E vorba de Marea Neagră