Evenimentul Zilei > Justitie > Cutremurător. Scrisoare deschisă, de pe patul de moarte, a unui condamnat abuziv în dosarul „Ferma Băneasa”
Cutremurător. Scrisoare deschisă, de pe patul de moarte, a unui condamnat abuziv în dosarul „Ferma Băneasa”

Cutremurător. Scrisoare deschisă, de pe patul de moarte, a unui condamnat abuziv în dosarul „Ferma Băneasa”

Fostul primar din Snagov, Apostol Mușat,  a trimis  o scrisoare cutremurătoare către judecătorii ICCJ Ionuț Matei, Florentina Dragomir și Alina Ioana Ilie. Acest complet l-a condamnat la 4 ani închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în dosarul „Ferma Băneasa”.

Mușat, bolnav de cancer, se află într-o fază terminală. Medicii i-au spus că mai are de trăit maxim una două luni. El le-a cerut celor trei judecători să motiveze decizia de condamnare, astfel încât să știe motivele pentru care Ionuț Matei, Florentina Dragomir și Alina Ioana Ilie i-au luat libertatea și viață.

„Conform doctorilor, mai am circa una-două luni de trăit. Credeți că îmi sunt suficiente pentru a citi motivele pentru care dvs. ați considerat că trebuie să îmi luați libertatea și, iată, și viață? Vreau să știu, înainte să plec într-o lume mai bună, de ce m-ați condamnat”, a scris fostul edil.

În scrisoarea publicată de  Lumea Justiției, fostul primar al comunei Snagov amintește că a fost condamnat pentru că a respectat legea și a pus în aplicare două hotărâri judecătorești definitive și irevocabile.

În acest sens, Apostol Mușat arată că deși condamnarea sa în dosarul „Ferma Băneasa”  a fost dispusă în 17 decembrie 2020, nici până în prezent decizia nu a fost motivată de judecătorii ICCJ Ionuț Matei, Florentina Dragomir și Alina Ioana Ilie, deși au trecut 105 zile de la pronunțare. Apostol Mușat ține să precizeze însă că nu dorește clemență ci doar că judecătorii care l-au condamnat să respecte legea.

Scrisoarea fostului primar Apostol Mușat către judecătorii ICCJ Ionuț Matei, Florentina Dragomir și Alina Ioana Ilie:

„Onorată Înalta Curte,

Domnule Judecător Ionuț Matei, Doamna Judecător Florentina Dragomir, Doamna Judecător Ioana Ilie

Va scriu această scrisoare deschisă într-un moment greu pentru mine și familia mea. Sper că aceste rânduri, care pe mine nu mă mai pot ajută prea mult, pot ajută la trezirea conștiinței dvs., salvând astfel alți oameni ce ajung la judecată dvs. și nevinovați fiind, vor avea parte de o decizie corectă, care să reflecte adevărul. Să nu le fie luată libertatea deși nu au încălcat legea. Așa cum ați procedat cu mine și cu alți ‘colegi’ de dosar. Să fie acest mare abuz judiciar, ce va fi demonstrat cu siguranță (îmi pare rău că eu nu voi mai apucă acest moment), un început în a îndrepta sistemul judiciar din România, de a oferi oricărui justitiabil garanția unui proces corect.

Sala de judecată trebuie să fie locul unde se împarte dreptate, nu un loc unde se rezolva diverse situații politice sau economice, la comandă anumitor inițiați. Sunt mărturia (încă) vie a ‘calculelor din justiție’. Un dosar fabricat la comandă, cu ținte ce nu au legătură cu acuzații din dosar.

Fosul edil se află acum la spitalul penitenciarului Jilava

Mă aflu în prezent la spitalul penitenciarului Jilava. Am primit o pedeapsa de 4 ani pentru abuz în serviciu, constând în faptul că am pus în aplicare două decizii judecătorești definitive și irevocabile, ce au trecut prin cai de atac judiciare, în total de 10 judecători. Aș fi comis o infracțiune dacă nu aș fi respectat decizia definitivă, irevocabilă a unor judecători.

Dvs., domnule Matei, doamna Dragomir, doamna Ilie m-ați condamnat pentru că am respectat cu sfințenie legea.

Acum o săptămâna am fost anunțat de către personlul medical al spitalului Jilava că starea mea de sănătate este atât de gravă din cauza unor multiple metastaze descoperite. Se pare că această condamnare din dată de 17 decembrie 2020 m-a afectat profund. Pentru mine nu se mai poate face nimic.

Că și ‘ultima dorința’ vreau, arătând că și ‘corupția din justiție’ ucide, că organismele de profil, cele interesate, să studieze cazul meu, să mă reabiliteze moral (măcar) dacă cele expuse de mine vor fi găsite că și adevărate, și, de ce nu, să facă demersuri în a nu mai fi posibile astfel de abuzuri.

Onorat Complet C4 de la ICCJ, erați obligați să comunicați în termen de 30 de zile motivarea deciziei prin care am fost condamnat. Au trecut 105 zile.

Conform doctorilor, eu mai am circa una-două luni de trăit. Credeți că îmi sunt suficiente pentru a citi motivele pentru care dvs. ați considerat că trebuie să îmi luați libertatea și, iată, și viață?

Vreau să știu, înainte să plec într-o lume mai bună, de ce m-ați condamnat. Cum veți justifică o asemenea nedreptate? Nu va solicit clemență, nu formulez rugăminți egoiste! Va solicit să respectați legea”.