Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum va fi influențată campania de vaccinare de votul din Senat? Românii nu vor primi această facilitate
Cum va fi influențată campania de vaccinare de votul din Senat? Românii nu vor primi această facilitate

Cum va fi influențată campania de vaccinare de votul din Senat? Românii nu vor primi această facilitate

Românii care vor să se imunizeze nu vor beneficia de o zi liberă, după ce proiectul de lege inițiat de USR-PLUS nu a trecut de votul din Senat.

Românii care nu s-au vaccinat până în prezent și vor să se imunizeze, nu vor primi liber atunci când se vor deplasa la centrele medicale. Și asta pentru că astăzi, în Senat, a fost respins proiectul de lege al celor de la USR-PLUS pentru completarea legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Cum s-a votat în Senat, proiectul care până la urmă s-a dovedit a fi un eșec

Iniţiativa legislativă prevede ca persoanele care se vaccinează contra coronavirusului să poată beneficia, la cerere, de o zi liberă. Propunerea de lege nu a întrunit cele 69 de voturi necesare pentru a fi adoptată. La numărare, au fost 64 de voturi „pentru”, 60 de voturi „împotrivă” și, de asemenea, au existat și patru abțineri.

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, a spus că PNL nu are nicio obligaţie să susţină proiectul de lege inițiat de colegii de coaliție, USR-PLUS. Fostul premier a mai afiratm că partenerii nu au discutat cu cei de la Partidul Național Liberal pe această temă şi nu au existat dezbateri nici la nivelul Guvernului. Din punctul său de vedere, iniţiativa legislativă excede cadrul de vaccinare stabilit la nivel guvernamental, a mai precizat liderul liberalilor.

Pe 12 mai, proiectul de lege primise raport favorabil

La data de 12 mai, Comisia de muncă a Senatului adoptase raport favorabil la proiectul de lege care modifică legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei, astfel că persoanele pot beneficia la cerere de zi liberă atunci când se vaccinează, acelaşi drept fiind acordat şi părintelui care îşi vaccinează copilul.

„Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază de zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării în cazul angajaţilor. De scutire de frecvenţă în ziua vaccinării beneficiază elevii, studenţii şi militarii. Aceste drepturi se acordă pe baza documentelor justificative eliberate de instituţia de profil la care a fost efectuată vaccinarea”, se preciza în proiectul respectiv.