Peste un sfert din populația UE a refuzat vaccinul anti-Covid-19. S-a aflat cine stă la baza acestui eșec

Peste un sfert din populația UE a refuzat vaccinul anti-Covid-19. S-a aflat cine stă la baza acestui eșec

Mai mult de un sfert dintre adulții din Uniunea Europeană au refuzat să facă vaccinul anti-COVID-19 atunci când li s-a oferit, a arătat un sondaj publicat joi.

Studiul a fost realizat în toate țările membre UE, iar principala cauză a refuzului oamenilor de a se vaccina este consumul de informații de pe social media.  Mai precis, rezultatele studiului au sugerat o legătură puternică între ezitarea de a face vaccinul și utilizarea rețelelor sociale, în special în cazul în care sunt principala sursă de informații, potrivit Eurofound, care a realizat sondajul.

Bulgarii au fost cei mai reticenți în acceptarea vaccinului

„Din păcate, aceste date arată un eșec al comunicării convingătoare și clare despre eficacitatea vaccinurilor și siguranța oferită de acestea”, a spus Daphne Ahrendt, manager cercetător la Eurofound.

Bulgarii sunt cei mai reticenți în acceptarea vaccinării, cu 67% dintre adulți declarând că este foarte puțin probabil să se imunizeze. În Irlanda, doar 10% dintre adulți au spus că nu se vor vaccina împotriva Covid-19.

În țările din Est, printre care şi România, dorința de imunizare este scăzută

Sondajul a descoperit că există pe acest subiect o divizare între Estul și Vestul Europei. Cu excepția Franței și a Austriei, intenția de vaccinare este peste 60% în toate țările vestice, cu țările nordice și mediteraneene având chiar procente și mai mari. Dorința de imunizare în țările membre din Est este mult mai scăzută, mergând de la 59% în România la 33% în Bulgaria. 

Principala influență asupra scepticismului cetățenilor în fața vaccinului o are timpul petrecut în rețelele sociale și, de asemenea, ce media este folosită mai mult. 40% dintre cei care folosesc rețelele sociale ca sursă principală de informare nu doresc să se vaccineze.

Dintre persoanele care au folosit mass-media tradiționale, inclusiv presa, radio și televiziune, doar 18% dintre respondenți erau sceptici ai vaccinului.

Sondajul a constatat, de asemenea, că studenții, angajații sau pensionarii erau mai puțin ezitanți față de vaccin decât restul categoriilor sociale, în timp ce 39% dintre șomeri sau cei cu boli cronice, cu dizabilități erau mai ezitanți..

Sondajul a fost realizat între februarie și martie 2021, după un an întreg de viață cu restricții COVID-19 în cele 27 de state membre ale UE, relatează news.trust.