Evenimentul Zilei > Social > Studenții care nu se vaccinează vor intra în facultăți în combinezoane. Declarația șocantă a lui Sorin Cîmpeanu
Studenții care nu se vaccinează vor intra în facultăți în combinezoane. Declarația șocantă a lui Sorin Cîmpeanu

Studenții care nu se vaccinează vor intra în facultăți în combinezoane. Declarația șocantă a lui Sorin Cîmpeanu

Există posibilitatea ca, începând din toamnă, tot mai multe universități din România să impună condiții speciale pentru studenții care nu s-au vaccinat.

Veste proastă pentru studenții care nu s-au vaccinat. Sunt universități care iau în calcul să oblige această categorie de cursanți să vină îmbrăcată în combinezoane. Anunțul a fost făcut de Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, cel care a afirmat că astfel de reguli vor putea intra în vigoare în viitorul an universitar, începând din toamnă.

Ce beneficii ar avea studenții care s-au vaccinat

„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezență fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați.

Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a spus Sorin Cîmpeanu pentru hotnews.ro.

Pe de alt parte, studenții care s-au vaccinat ar putea beneficia de întâietate atunci când va veni vorba despre distribuirea locurilor în cămine, după cum a mai anunțat Sorin Cîmpeanu.

„Nu-și propune nimeni să oblige pe cineva”

„O altă idee ar putea fi prioritizarea studenților vaccinați în procesul de cazare. Așa cum dintotdeauna au existat criterii care au dat prioritate celor care au avut rezultate profesionale foarte bune sau celor aflați în dificultate din perspectivă socio-economică, așa s-ar putea acorda prioritate și celor care sunt vaccinați pentru a contribui la o siguranță sanitară în campusurile universitare. Nu-și propune nimeni să oblige pe cineva, însă aceste criterii cred că ar putea să fie luate în considerare”.

De asemenea, ministrul a propus organizarea în toate universitățile a câte unui centru de vaccinare anti-COVID pentru studenții care vor să vină fizic la cursuri. Rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași a acceptat această propunere.