Evenimentul Zilei > Politica > Alexandru Rafila, susținere surpriză pentru Sorin Cîmpeanu: „Școlile nu trebuie închise”
Alexandru Rafila, susținere surpriză pentru Sorin Cîmpeanu: „Școlile nu trebuie închise”

Alexandru Rafila, susținere surpriză pentru Sorin Cîmpeanu: „Școlile nu trebuie închise”

Deputatul Alexandru Rafila și-a exprimat susținerea pentru decizia ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, de a nu închide școlile.

Alexandru Rafila, susținere surpriză pentru Sorin Cîmpeanu.

Școlile din București nu trebuie închise. Declarația îi aparține deputatului PSD Alexandru Rafila și vine în susținerea ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a susținut că nu dorește o închidere a școlilor. Alexandru Rafila susține că autoritățile trebuie să-și asume lipsa de acțiune din ultimele trei luni.

Alexandru Rafila susține că populația Capitalei trebuie informată cu privire la necesitatea impunerii unor restricții noi. El a arătat că până în prezent astfel de informații nu au parvenit cetățenilor.

„Şcolile nu trebuie închise. Asta e foarte clar. În ceea ce priveşte carantinarea Capitalei, (…) în momentul în care vom avea suficiente elemente care să ducă la informarea populaţiei legate de necesitatea limitării anumitor tipuri de activităţi, putem discuta. Până acum, nu am avut astfel de informaţii”, a declarat Alexandru Rafila.

Potrivit spuselor sale, este nevoie ca Ministerul Sănătății să prezinte mai multe detalii referitoare la calculul incidenței cumulate. Aceasta deoarece modul de calcul urmează să fie schimbat de autorități.

„Mai mult, vedeţi că modul de a incidenţei cumulate este propus să fie schimbat şi să nu ne mai referim la ultimele zile, ci să ne referim la o dată anterioară când se alocă acele cazuri nealocate până în prezent, care intrau în calculul incidenţei cumulate. Deci nu putem să facem aprecieri în măsura în care Ministerul Sănătăţii nu ne informează ca să înţelegem exact situaţia.


Soluția ministrului Educației pentru evitarea carantinei în școli. Elevii vor fi în culmea fericirii


Alexandru Rafila, susținere pentru Sorin Cîmpeanu

Iar această incidenţă cumulată trebuie să se refere la întreaga zonă metropolitană, să cunoaştem care sunt fluxurile de deplasare, care este gândirea legată de eventuala limitare a unor activităţi”, a explicat deputatul PSD.

Alexandru Rafila a adăugat că PSD a propus o serie de soluții pentru depășirea crizei sanitare încă de pe vremea când în Bucureşti incidenţa cumulată a cazurilor de infecţii era de 2,2 – 2,5 la mia de locuitori. El a acuzat autoritățile că nu au făcut nimic pentru implementarea acestor soluții.

„Propunerea pe care am făcut-o, în moţiunea simplă pe Sănătate, a fost ca medicii de familie să facă testări cu teste rapide. Ieri am văzut că Ministerul Sănătăţii a propus medicilor de familie să se implice în această activitate. De ce acum şi nu acum două luni? Au cumpărat aceste teste rapide în decembrie”, a arătat Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății trebuie să-și asume responsabilitatea

Alexandru Rafila a precizat că propunerile PSD nu au fost luate în considerare la momentul potrivit și, astfel, s-a ajuns în situația actuală.

„Cei care au adus România în această situaţie trebuie să îşi asume acest lucru – inacţiunea. Sunt acolo să facă ceva. Nu să ne explice că cifrele raportate în ţară privind testarea nu sunt bune, că incidenţa cumulată nu este bună şi că nu sunt locuri în spitale”, a precizat Alexandru Rafila.

Deputatul PSD a mai explicat că responsabilii din fruntea Ministerului Sănătății trebuie să-și asume această situație.

„Ministerul Sănătăţii, cu cel care este în fruntea lui sunt cei care au responsabilitatea. Faptul că s-a ajuns în această situaţie trebuie asumat public şi măsurile care se vor lua în perioada următoare trebuie asumate de cei care nu au făcut nimic timp de trei luni”, a afirmat Rafila.

Citește și: 

Vestea care va bucura toți elevii: Vacanța de primăvară va dura o lună. Deciziile luate azi

Când se vor închide școlile. Sorin Cîmpeanu a fost tranșant