Evenimentul Zilei > Politica > Alexandru Rafila a aflat ceva grav despre vaccinare. A găsit şi vinovaţii
Alexandru Rafila a aflat ceva grav despre vaccinare. A găsit şi vinovaţii

Alexandru Rafila a aflat ceva grav despre vaccinare. A găsit şi vinovaţii

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a declarat luni că România nu mai este pe locul 3 în Uniunea Europeană la numărul persoanelor vaccinate împotriva Covid-19 cu ambele doze.

Alexandru Rafila a aflat ceva grav despre vaccinare. A găsit şi vinovaţii. În acest context, deputatul PSD a spus că România trebuie să dubleze numărul de doze de vaccin antiCovid19 administrate zilnic.

Campania de vaccinare a funcţionat destul de bine în România. În primele săptămâni, România era pe primele locuri în ceea ce priveşte dozele de vaccin administrate, raportat la populaţie.

Viteza însă a scăzut sau a crescut foarte mult în alte ţări. De pe locul 3 am ajuns pe 19 în Uniunea Europeană, ca număr de doze administrate, raportat la populaţie.

Trebuie să traversăm rapid acest prag de 50 de mii de doze administrate zilnic şi să ajungem la 100 de mii pentru a putea spera să reluăm activităţile cât de cât normal, la finalul lunii septembrie.

Din păcate, sunt multe bariere administrative. Faptul că a început etapa a 3-a e un lucru bun. La început s-ar putea să existe sincope, mai ales că adresabilitatea este mult mai mare. În etapa a 2-a de vaccinare erau aproape 6 milioane de cetăţeni. În etapa a 3-a cred că avem încă 6 milioane de persoane.

Din păcate, Ministerul Sănătăţii se dovedeşte incapabil sa participe la efortul naţional de vaccinare. Dl. Valeriu Gheorghiţă a făcut o treabă bună cât i-au permis experienţa şi resursele.

alexandru rafila motiune cenzura
Alexandru Rafila

Alexandru Rafila a aflat ceva grav despre vaccinare

Incapacitatea Ministerului Sănătăţii de a se implica în mod real în campania de vaccinare afectează probabil şi funcţionarea platformei de planificare a vaccinării.

Vaccinul AstraZeneca a fost administrat la 17 milioane de persoane la nivel global, fără să fie probleme deosebite. Au apărut câteva situaţii în Italia, Norvegia, Danemarca, unde au fost semnalaţi pacienţi cu tromboze. Trebuie stabilit dacă au apărut după vaccinare sau de la vaccinare. Sunt două lucruri total diferite.

Din informaţiile de la Agenţia Europeană a Medicamentului, proporţia persoanelor care au suferit astfel de probleme de sănătate nu este mai mare decât în rândurile populaţiei nevaccinate.

Sigur că trebuie investigat şi când apare o suspciune, lotul suspect este oprit de la utilizare. Ulterior, după ce se lămuresc lucrurile, vaccinarea poate continua.

În opinia mea, vaccinul de la AstraZeneca este unul bun şi sigur. Dar nu putem lua lucrurile ca atare decât atunci când autoritatea competentă îşi spune opinia”, a declara Alexandru Rafila într-o conferinţă de presă susţinută luni, 15 martie 2021.