Alternativa britanică a programului Erasmus îi defavorizează pe studenții aplicanți
- Ionel Sclavone
- 10 martie 2021, 10:17
Alternativa britanică a programului Erasmus, de mobilitate studențească, îi defavorizează pe cei care aplică, dat fiind că oportunitățile oferite studenților sunt mult mai reduse.
Alternativa britanică a programului Erasmus îi defavorizează pe studenții aplicanți.
Programul Turing, destinat studenților care vor să studieze în străinătate, oferă mai puține oportunități decât varianta europeană, Erasmus. Programul Turing a fost promovat de Marea Britanie. Acesta va înlocui schema Erasmus din care britanicii s-au restras după Brexit.
Programul va începe oficial în luna septembrie, însă aplicația pentru tinerii studenți interesați poate fi accesată din martie. Detaliile privind programul Turing au fost făcute publice, de autorități, zilele acestea. Cei care l-au analizat sunt de părere că oferă mai puține oportunități studenților.
Unul dintre aceștia este și europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt, unul dintre opozanții Brexit.
Alternativa britanică a programului Erasmus îi defavorizează pe studenții aplicanți
Programul britanic a fost numit după matematicianul Alan Turing. Acesta a jucat un rol decisiv în cel de-al Doilea Război Mondial, contribuind la spargerea codurilor folosite de maşina Enigma. Programul Turing va beneficia de 100 de milioane de lire sterline pentru anul universitar 2021/22. Ulterior, finanţarea va fi decisă în funcție de bugetele viitoare.
În cadrul programului Erasmus au existat subvenții de până la 1.315 lire sterline (1.536 euro) pentru a acoperi taxele de călătorie și școlarizarea. Or, programul Turing nu prevede sume pentru acest tip de cheltuieli. Sunt alocate subvenții doar pentru studenții defavorizați, după cum relatează Euronews.
Studenții din Marea Britanie care accesează schema Turing și vor călători pe continent, vor putea rămâne doar 90 de zile. În această perioadă pot studia sau lucra fără să fără vize.
În sens invers, cetățenii UE pot veni în Marea Britanie timp de șase luni pentru studii pe termen scurt. Abia după cele șase luni vor trebui să solicite o viză de student.
Ieșirea Marii Britanii din Erasmus
Marea Britanie a decis să iasă din programul Erasmus, de schimb de experiență pentru studenți, în contextul Brexitului. Decizia a fost luată pentru că nu s-a ajuns la o înțelegere legată de continuarea acestuia. Deși negocierile nu au vizat și întreruperea participării la schema Erasmus, guvernul britanic a ales să se retragă.
În 26 decembrie 2020, secretarul educației din Marea Britanie, Gavin Williamson, a promis că va extinde oportunitățile de a studia în străinătate. Potrivit spuselor sale, noul program urma să cuprindă mai mulți studenți din toate mediile sociale.
Chiar dacă Regatului Unit a întrerupt participarea la program, o parte din universități pot accesa schema Erasmus în continuare. Este vorba despre acele universități care au solicitat și primti finanțare înainte de decizia autorităților britanice.
De asemenea, studenții din Irlanda de Nord vor putea să călătorească în program, în baza unui acord pe termen lung.