Evenimentul Zilei > Actualitate > Brexit ne ridică mingea la fileu. Militarii români îi vor înlocui pe britanici în misiunea de pace a UE din Bosnia
Brexit ne ridică mingea la fileu. Militarii români îi vor înlocui pe britanici în misiunea de pace a UE din Bosnia

Brexit ne ridică mingea la fileu. Militarii români îi vor înlocui pe britanici în misiunea de pace a UE din Bosnia

Brexit are efecte inclusiv în teatrele de război. Misiunea EUFOR Althea din Bosnia este serios afectată, iar România va trimite o companie care o va înlocui pe cea britanică.

Brexit ne ridică mingea la fileu! România intenționează să trimită o companie de infanterie în cadrul misiunii europene de menținere a păcii din Bosnia-Herțegovina în locul militarilor britanici, arată G4Media.ro. Misiunea EUFOR Althea din Bosnia este afectată de Brexit, iar România a răspuns unei solicitări venite de la Bruxelles.

MApN: România ar putea trimite până la 135 de militari ca parte a misiunii UE în Bosnia

Potrivit unui răspuns oficial al Ministerului Apărării Naționale, România ar putea trimite până în 135 de militari ca parte a misiunii UE în Bosnia.

”România și-a exprimat intenția suplimentării contribuției naționale cu o companie de infanterie în cadrul rezervei de forțe la dispoziția comandantului operației, pentru acoperirea unora dintre aceste deficite. Efortul se înscrie în plafonul de forțe aprobat pentru participarea la misiuni și face parte din demersul de reconfigurare a participării Armatei României la misiuni și operații în afara teritoriului național”, se arată în răspunsul oficial al Ministerului Apărării pentru G4Media.ro.

Politico a publicat informația inițială despre propunerea României, fiind citate surse oficiale. ”Din perspectiva MApN, participarea României la operația EUFOR Althea reflectă atât consolidarea angajamentului asumat în cadrul Uniunii Europene, cât şi a parteneriatului NATO-UE, în același timp reprezentând un element de menținere a securității şi stabilității în regiune”, mai arată Ministerul Apărării în comunicatul său.

Brexit ne ridică mingea la fileu! România vrea să fie percepută ca furnizor de securitate la nivelul UE și al NATO

Potrivit oficialilor, decizia României de a propune trimiterea unui contingent suplimentar de soldați face parte din strategia țării de a fi percepută ca furnizor de securitate la nivelul UE și al NATO. Mai mult, specifică Ministerul Apărării, ”unul dintre obiectivele naționale de securitate ale României vizează consolidarea securității în regiunea Mării Negre şi în regiunea Balcanilor, precum și cea a securității și stabilității celorlalte regiuni învecinate”.

Citește și Odată cu reînarmarea Serbiei și Croației vune războiul în Balcani?

Ministerul Apărării Naționale mai precizează că decizia a fost luată în conformitate cu prevederile Strategiei Naționale de Apărare a Țării 2020-2024. ”Din perspectiva politicii sale externe, România este nu numai beneficiar, ci și un contributor important la asigurarea securității regionale, europene și euro-atlantice. Mai mult, corespunzător intereselor sale de securitate, unul dintre obiectivele naționale de securitate ale României vizează consolidarea securității în regiunea Mării Negre şi în regiunea Balcanilor, precum și cea a securității și stabilității celorlalte regiuni învecinate”.

Sursă foto: Facebook MApN