Evenimentul Zilei > Social > Pensionarii jubilează. Își recuperează toți banii pierduți
Pensionarii jubilează. Își recuperează toți banii pierduți

Pensionarii jubilează. Își recuperează toți banii pierduți

O lege promulgată de președintele Klaus Iohannis le permite pensionarilor să-și recupereze veniturile pe care le-au pierdut din cauza calculelor greșite ale fguncționarilor de la casele de pensii.

Pensionarii care au pierdut bani din vina autorităților statului și-i vor primi înapoi. Termenul de prescripție prevăzut în trecut a fost eliminat printr-o lege care tocmai a fost promulgată.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede că pensionarii cărora statul le-a calculat greșit pensiile își vor primi înapoi banii cuveniți pentru că termenul de prescripție va fi eliminat. Astfel, pensionarii își vor primi banii cuveniți înapoi, indiferent cât timp a trecut de la greșeala funcționarilor care le-au calculat greșit pensia.

Până acum, conform legii vechi, pensionarii care primeau mai puțini bani, din cauza funcționarilor care greșeau la calculul pensiilor, își puteau recupera sumele pierdute doar pentru ultimii 3 ani de la depistarea greșelii. Pentru restul banilor intervenea termenul general de prescripție.

Inițiatorul legii, deputatul Florin Roman a declarat că prin această lege se va face dreptat. Legea promulgate de președinte permite ca sumele să fie plătite retroactiv, fie la solicitarea pensionarului, fie din oficiu.

„În baza vechii legi, în cazul în care unui pensionar i se calcula greșit pensia și se constata acest lucru peste 7 ani, cum a fost cazul unei pensionare din Valea Lunga, statul putea plăti retroactiv doar pentru 3 ani. Deși culpa aparținea unui funcționar, nu beneficiarului. Aceasta lege vine sa le facă dreptate, iar în situații de calcul greșit să își primească retroactiv toți banii. Îi mulțumesc președintelui Klaus Iohannis pentru promulgarea legii”, a declarat inițiatorul legii deputatul PNL, Florin Roman, conform Antena 3.

Ce prevede litera legii

Potrivit legii, „prin excepţie de la prevederile alin. (2), în cazul în care, din cauza unei erori materiale, de calcul sau a oricărei greşeli de redactare, omisiune sau menţiuni greşite, intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripţie nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către casa teritorială de pensii competentă”.

Articolul 107 alineatul (1) din Legea nr. 263/2010, în situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.

Alineatul (2) al articolului 107 prevede că „sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alineatului (1) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor”.