Cum să păstrezi usturoiul astfel încât să rămână proaspăt mai mult timp
- Antonia Hendrik
- 17 septembrie 2023, 17:44
Usturoiul este folosit la multe feluri de mâncare, din acest motiv este important să ştiţi cum să-l păstrați în mod corespunzător. Pentru că odată ce se degradează, va începe să înmugurească și să devină amar.
Usturoiul feliat, tăiat cubulețe sau presat este esențial în atâtea rețete. Îl putem consuma pe pâine prăjită, cartofi prăjiți, pesto, la sosuri pentru paste și multe altele. Usturoiul cu nuanțe de violet (foto mai jos) este foarte bun de păstrat pentru iarnă. Este un soi diferit numit hardneck.
Usturoiul sau cățeii de usturoi necurățați îi puteţi păstra într-un loc răcoros și uscat, într-un vas cu flux bun de aer (cum ar fi o pungă de plasă sau un coș bine aerisit). Păstrați-l în locuri ferite de soare. Este indicat să nu îl țineți în frigider. De asemenea, nu închideți usturoiul într-un sertar mic și nu-l sigilați într-o pungă.
Cum păstrați usturoiul decojit
Căpățânile întregi de usturoi pot încolți. Aşa că frigiderul este un loc grozav pentru căței întregi curățați de coajă, feliat sau tocat. Îl puteţi păstra într-un recipient ermetic la frigider 2-3 zile. Deși poate începe să-și piardă din iuțeală după doar câteva zile, este la fel de bun.
Puteți să-l puneți în ulei de măsline, să-l etanșați într-un recipient ermetic și să îl puneți la frigider pentru a fi folosit în decurs de o săptămână. Nu încercați să îl păstrați mai mult de atât: usturoiul proaspăt în ulei ar putea dezvolta botulism în timp.
Sursa foto. Pixabay
Păstrați usturoiul la congelator
Aveţi mult usturoi? Iată o modalitate ușoară de a-l conserva. Tăiați mărunt, radeți sau presați căței de usturoi cruzi în tăvi pentru cuburi de gheață, acoperiți cu ulei și îl înghețați. Conform recomandărilor CDC, este important să congelați imediat acest amestec pentru a evita bolile de origine alimentară. Nu-l păstrați la temperatura camerei. Dacă driţi să cocongoriţi căpățâni întregi de usturoi, puneți-l într-o pungă specială pentru congelator.
Sursa foto. Pixabay
Deshidratați usturoiul
Caței de usturoi proaspeți, fermi, fără vânătăi, pot fi uscați pentru a face „chipsuri” gustoase de usturoi, orez cu pui sau pentru saramură de pește. Pentru a pregăti, curățați și tăiați în jumătate pe lungime. Pentru a deshidrata usturoiul trebui pus în cuptor la uscat timp de 2 ore. Continuați uscarea până când usturoiul este crocant, 4-6 ore. Se păstrează într-un recipient ermetic la temperatura camerei.
Pesto. Sursa foto: Pixabay
Se poate folosi la spanac sotat cu usturoi şi lămâie, creveți cu căței de usturoi, piure de cartofi cu usturoi prăjit și conopidă, chifteluțe, la cârnați sau la fripturi, fie la cuptor ori pe grătar.