Evenimentul Zilei > Actualitate > CTP desfiinţează autorităţile după crimele de la Oneşti: „Au pe conştiinţă aceşti muncitori.”
CTP desfiinţează autorităţile după crimele de la Oneşti: „Au pe conştiinţă aceşti muncitori.”

CTP desfiinţează autorităţile după crimele de la Oneşti: „Au pe conştiinţă aceşti muncitori.”

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu (CTP) a intervenit telefonic marţi, la Digi24, şi a comentat crima dubla de la Oneşti, despre care susţine că putea fi evitată dacă cei implicaţi în rezolvarea cazului acţionau într-un mod profesionist.

CTP desființează autorităţile după crimele de la Oneşti: „Au pe conștiință aceşti muncitori.”. CTP susţine că dubla crimă putea fi evitată dacă intervenția forțelor de ordine era mai fermă, iar negociatorul ar fi ajuns la timp. Amintim că Gheorghe Moroșanu, nemulțumit pentru că-și pierduse apartamentul în urmă cu 12 ani, a cedat nervos luni, 1 martie, la Oneşti.

Ulterior, acesta a luat ostatici doi bărbați care renovau locuința respectivă. După ce i-a amenințaat cu un cuțitul, el i-a legat şi a ieșit pe balcon să se certe cu polițiștii. Pentru a afla desfăşurarea evenimentelor care în cele din urmă a dus la moartea celor doi muncitori, puteţi citi mai multe detalii aici.

Crima de la Onești, greșeli uriașe făcute de autorități. Explicațiile unui psiholog criminalist

CTP desfiinţează autorităţile după crimele de la Onești

CTP

„Autorităţile au pe conştiinţă aceşti muncitori. Din ce am auzit despre acest caz, sunt o grămadă de greşeli care au dus la această dublă crimă groaznică.

Eu nu înteleg cum a fost posibil ca un om de 68 de ani să puna la pământ doi oamen – doi fiind – şi să-i lege. Nu am văzut niciun fel de măsură profesionistă care se ia în astfel de situaţii. Individul în cauză a acţionat imitând filme. Cazul clasic de ins care a lucrat într-o companie şi ia ostatici pentru că i s-a făcut o nedreptate.

A procedat tipic. În astfel de cazuri se analizează conexiunile persoanei respective. De pildă, soţia individului ar fi trebuit imediat să fie contactată de poliţişti.

Apoi să se vadă care este relaţia cu respectiva instituţie şi ce anume l-a scos din minţi pe om. Şi să se vină cu ceva, cu o geantă cu bani pentru a-l calma… Şi aici se putea veni cu o hotărâre judecătoarească. Bănuiesc că putea fi obţinută în regim de urgenţă. Nu am văzut nimic. Nu am văzut decât nişte replici tâmpe ale celor care dialogau cu omul. Nu au absolut nici un efect.

CTP: Când vezi că are un discurs fixist, încerci să-l anihiliezi

Când vezi că individul are un discurs psihotic, fixist… pentru că e clar că nu stătea deloc la negociere, atunci încerci să-l anihiliezi. Un om de 68 de ani, să nu poată fi anihiliat? Se găsea acolo un trăgător profesionist, cu o armă de asalt, care să nu poată fi anihilat?

Poliţiştii au tras mult prea multe focuri. Cum să tragi 5, 6 focuri? Păi dacă tragi atâtea, oricum asasinul psihotic avea timp să-şi ucidă victimele. În astfel de cazuri de trage un singur foc. Dacă nu doreai să-l ucizi, trăgeai la picioare. Dar nu trage cu gloanţe de cauciuc, de plastilină… Din nou, total neprofesionist.

Într-o astfel de situaţie, acolo trebuiau să fie cel mai bine pregătiţi oameni. Ar fi fost suficient timp să vină. E adevărat, Oneşti e un oraş în care, cum se spune în literatură, nu se întâmplă nimic. N-am văzut un dialog cu un negociator pofesionist. De abia după 3 ore a venit.

El trebuia să afle ce vrea. Să-l întrebe: «Vrei hotărârea aceea?» Apoi să afle dacă dorea să-i omoare pe acei oameni nevinovaţi. Să-i spună: «Măi, omule, au şi ei familie, copii, de ce să-i omori?» Nimic dintr-un astfel de dialog eu nu am auzit. Cel puţin din datele pe care le-aţi prezentat dumnevoastră”, a declarat jurnalistul Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Update. Detalii terifiante despre tragedia de la Onești. Soția criminalului, reținută