Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Afară din Poliție cu incompetenții care au asistat la dubla crimă din Onești
Afară din Poliție cu incompetenții care au asistat la dubla crimă din Onești

Afară din Poliție cu incompetenții care au asistat la dubla crimă din Onești

Sunt polițiști onești, buni profesioniști, care-și fac meseria cu risc și inteligență în departamente speciale ale Poliției Române. În acest moment sunt revoltați, sunt furioși, le crapă obrazul de rușine după ce au văzut ce s-a întâmplat la Onești cu doi muncitori sechestrați într-un apartament de bloc. Știu că și ei vor fi asimilați proștilor din Poliție. Iar asta doare.

Aseară a plecat la Bacău, județ de care aparține Oneștiul, o echipă de la IGP, condusă de adjunctul șefului Poliției Române. Să facă anchetă internă.

Să înțeleagă de ce polițiștii de la trupele de intervenție, special antrenați pentru cazuri de gravitatea acestuia, n-au intervenit timp de 6-7 ore, ci au ales să stea de vorbă cu infractorul care-și amenința victimele cu cuțitul. Amenințare care s-a transformat în uciderea a doi oameni chiar sub ochii polițiștilor.

Da, a polițiștilor de la Serviciul de Intervenții Speciale, ăia de se antrenează să pătrundă pe cordeline în apartamente, să escaladeze clădiri și să intre prin acoperișuri, ba să facă față chiar și unor acte de terorism.

Glume-glume, soro lume! Nimic din toate acestea n-au demonstrat că sunt în stare „ninja” Poliției județului Bacău. Nevasta criminalului se afla într-un apartament cu un etaj mai sus, la 4, acolo unde ea și soțul agresor veniseră în vizită la niște foști vecini, din vremea în care dețineau locuința de la etajul 3, pierdută în instanță din cauza datoriilor.

Nu i-a trecut prin minte comandantului acțiunii să dispună o pătrundere prin balcon în atâtea ore? Știa că Gheorghe Moroșanu (așa îl cheamă pe criminal) e înarmat cu un cuțit, iar polițiștii lui au pistoale. De ce a ezitat atâtea ore?

Convingerea mea, în baza informațiilor pe care le am și a filmărilor văzute, este că șefii polițiștilor care au acționat la Onești au luat totul ca pe o glumă, un act al unui pensionar nebun care vrea să facă vâlvă pentru a-și recupera apartamentul sau ceva bani.

Moroșanu sunase la 112 și spusese că a luat ostatici muncitorii, că are cuțit și că vrea 300.000 de euro ca să-i lase liberi și în viață.

Unde s-a mai pomenit așa ceva în România?! E un nebun, frate! – și-or fi zis polițiștii. Altminteri nu ar fi ajuns la bloc doar câțiva polițiști și un negociator după două ore de la primirea apelului telefonic, dat la ora 11.48.

Dubla crimă din Onești. Dar, totuși, cât să ai impresia că e o glumă?

Cât timp să negociezi cu nebunul și-l convingi să-i lase în pace pe oamenii ăia, legați de mâini? Câte ore scrie la manual că merge să te bazezi pe asta?

Mare minune să nu fi crezut inteligenții ăștia cu chipiu sau cagulă că Moroșanu e înțeles cu muncitorii și că jucau toți la șantaj, pentru 300.000 de euro ceruți de la firma devenită proprietara apartamentului! Aveau și un oarecare indiciu dubios: cum să reușească un bărbat de 65-67 de ani să lege la mâini cu „șoricei” un bărbat de 36 de ani și un altul de 52. Greșită logică.

Orice ar fi gândit, polițiștii au datoria să acționeze nu să stea la gargară cu infractorul ore întregi.

Blocul are două intrări, față și spate. Criminalul stătea cu ostaticii în balcon și negocia, fiind filmat de vecinii de vizavi și de televiziunea locală. Putea intra o trupă de „ninja” prin intrarea din spate, nici n-o vedea agresorul, și descindea în forță prin ușă, cu metodele știute. Își asumau riscul ca Moroșanu să apuce să lovească o dată cu cuțitul, dar poate nu reușea să omoare doi oameni.

Alți polițiști, d-ăia adevărați, au intrat într-un apartament de bloc peste Passaris, iar grecul ăla era înarmat, avea pistoale performante. Ca să nu mai zic că milițienii lui Ceaușescu n-ar fi acționat niciodată așa.

Repet, cred că șefii acțiunii, de la Onești sau de la IPJ Bacău, nu au luat prea în serios ce se petrecea acolo. Au asistat la dubla crimă din bloc, iar asta e de neiertat. Incompetenții trebuie să plece acasă. Iar ministrul Lucian Bode să facă bine și să ia la reevaluat fiecare inspectorat de poliție, să știm că avem oameni competenți în funcții de comandă care să ne dea siguranța că nu suntem căsăpiți în case, tâlhăriți pe stradă sau bătuți de niște polițiști pentru că ne-a căzut masca sub nas.

Dubla crimă din Onești.