Evenimentul Zilei > Politica > Criza politică din România. Înclină PNL spre PSD? Declarația unui lider liberal important
Criza politică din România. Înclină PNL spre PSD? Declarația unui lider liberal important

Criza politică din România. Înclină PNL spre PSD? Declarația unui lider liberal important

Vicepreședintele PNL Raluca Turcan, considerată o apropiată a președintelui Klaus Iohannis, a indicat direcția în care va înclina partidul la negocierile pentru viitorul guvern: PSD.

Raluca Turcan a justificat această intenție prin faptul că nu mai există o majoritate clară în Parlament care să permită o coaliție cu USR. Raluca Turcan a declarat că PNL nu poate face o majoritate cu USR.

„Majoritatea parlamentară e făcută pulbere, guvernul are puterile amputate şi avem şi un demers de suspendare al preşedintelui care dincolo de faptul că este neconstituţional, este total neadecvat momentului. România şi românii nu îşi mai pot permite ca pe o criză politică, o criză sanitară, nu îşi mai pot permite destabilizarea unei instituţii reper de stabilitate şi funcţionare”, a declarat Raluca Turcan.

Raluca Turcan înclină spre PSD

Potrivit spuselor sale, configurația în Parlament s-a schimbat după ce PNL s-a rupt, iar mai mulți deputați și senatori l-au urmat pe Ludovic Orban. Acesta ar fi motivul pentru care PNL nu mai poate să facă, în opinia Ralucăi Turcan, o majoritate cu USR.  

„Situaţia este mult mai complicată decât pare pentru că sunt unele declaraţii care sună bine: «Noi vrem să menţinem coaliţia». Întrebarea este cum poţi să o menţii cu vot clar, cu matematică în Parlament. Şi dacă mă uit în condiţiile în care Ludovic Orban din păcate a ales să rupă PNL, aritmetica parlamentară ne arată că nu putem face majoritate.

Mai mult decât atât, astăzi a fost un moment important la Camera Deputaţilor în care am fi putut avea o dovadă de reluare a unei bune colaborări între PNL şi USR, să voteze preşedinte interimar la Cameră. Ce s-a întâmplat? Nu s-au putut uni cele două partide care în mod natural ar trebui să aibă prima opţiune să colaboreze. Şi am pierdut preşedinţia interimară la Cameră”, a mai declarat Raluca Turcan.

PNL a flexibilizat mandatul de negociere

Biroul Politic Naţional al PNL a adoptat propunerea de flexibilizare a mandatului pentru negocieri cu PSD și USR. Practic, liberalii vor negocia la ambele capete, încercând să păstreze poziția de premier într-un viitor guvern.

Echipa de negociere va fi condusă de preşedintele partidului şi va fi formată formată din cei patru prim-vicepreşedinţi şi din secretarul general. Este vorba despre Florin Cîțu, Dan Vîlceanu, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode și Rareș Bogdan.

„A fost aprobată propunerea BEx de flexibilizare a mandatului de negocieri cu forţele democratice din Parlamentul României şi echipa de negociere, din care fa parte preşedintele partidului, secretarul general şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Au fost două abţineri, ăsta a fost votul”, a spus Florin Cîţu.

Florin Cîțu a precizat că aceasta va fi o condiție la care PNL nu este dispus să renunțe, aceea de a da premierul viitorului cabinet.