UPDATE. Criza politică din România. Florin Cîțu este din ce în ce mai contestat în PNL
- Ionel Sclavone
- 2 noiembrie 2021, 19:21
Conducerea PNL a stabilit cine va face parte din echipa de negociere cu PSD și USR, pentru formarea unui viitor guvern. Dacă analizăm componența echipei, PSD are mai multe șanse de a intra la guvernare, decât USR.
UPDATE: Florin Cîțu, președintele PNL, este din ce în ce mai contestat în interiorul partidului. Conform unor surse politice, mai mulți lideri politici i-au reproșat lui Cîțu criza politică. Acesta este considerat responsabil pentru că s-a ajuns în situația actuală. Unul dintre cei care au i-au reproșat acest lucru, conform surselor politice, a fost liderul PNL Giurgiu, Dan Motreanu. Acesta i-a spus lui Cîțu că este o „problemă”.
Echipa cu care liberalii se vor prezenta la discuțiile cu PSD și USR pentru formarea unei noi coaliții guvernamentale va fi formată din Florin Cîțu, Dan Vîlceanu, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode și Rareș Bogdan. Informația a parvenit pe surse, din ședința conducerii PNL.
Dacă este să analizăm componența echipei de negociere – în condițiile în care va fi confirmată oficial – se pare că liberalii își doresc mai curând o alianță la guvernare cu PSD, decât refacerea coaliției cu USR.
Toți cei care vor fi implicați în discuții s-au remarcat, în ultima perioadă prin declarații belicoase la adresa USR și a liderilor săi. Or, în aceste condiții este de așteptat ca negocierile cu USR să intre rapid într-un blocaj. Florin Cîțu este considerat, de către USR, responsabilul pentru criza politică ce a dus la situația actuală. Aceasta în vreme ce Florin Cîțu le reproșează celor de la USR faptul că a pierdut guvernarea.
La fel, prin declarațiile sale, Rareș Bogdan s-a declarat împotriva unei cooptării imediate la guvernare a USR, afirmând că partidul condus de Dacian Cioloș trebuie să treacă printr-o perioadă de penitență.
O alianță cu PSD ar fi mai pe inima liberalilor
De partea cealaltă, pragmatic vorbind, PNL și PSD au mai multe puncte comune, iar acestea vor netezi eventualele asperități. Pe de-o parte, atât PNL, cât și PSD sunt mai focusați pe mulțumirea primarilor și președinților de consilii județene, pe care se bazează forța ambelor partide.
În acest context, Programul Anghel Saligny – PNDL 3 – promovat de PNL, este un liant care îi poate ține împreună la guvernare. Același lucru se poate spune și despre PNRR, din banii căruia vor să se înfrupte atât PSD, cât și PNL.
În plus, liberalii și social-democrații sunt legați de o lungă tradiție de colaborări mai mult sau mai puțin transparente, încă de la începutul anilor ’90. Șirul lung de colaborări a culminat cu formarea USL, alianță pe care unii o mai regretă și acum.
Pe de altă parte, liberalii sunt de părere că aducând PSD la guvernare, formațiunea se va eroda și nu va mai crește atât de mult în sondaje. Cumva, s-ar echilibra pozițiile pentru alegerile din 2024. De asemenea, dacă lucrurile merg bine în această perioadă, de probă, n-ar fi exclus ca cele două formațiuni să se alieze la guvernare și după 2024.
Conducerea liberală își stabilește mandatul de negociere
Biroul Politic al PNL s-a reunit pentru a stabili mandatul de negociere cu PSD și USR, astfel încât să se contureze o majoritate care să ducă la învestirea unui guvern cu puteri depline. Liberalii au în vedere flexibilizarea mandatului de negociere pentru viitorul premier desemnat.
După ultimele eșecuri, din negocierile pentru formarea guvernului, în PNL taberele sunt împărțite.
Există voci care înclină spre o alianță cu USR, susținând refacerea coaliției de guvernare din 2020. Alte voci, însă, resping o alianță cu USR și agrează o înțelegere cu PSD, chiar dacă partidul ar avea de suferit pe termen lung.
Criza politică din România s-ar finaliza printr-o alianță cu PSD
Oficial, în declarațiile publice, liberalii se opun unei alianţe cu PSD și înclină cu spre refacerea coaliției cu USR. Dar, n-ar fi de mirare dacă PNL ar impune celor din USR o serie de condiții pe care aceștia nu le-ar putea accepta. Așa cum s-a întîmplat la discuțiile pentru formarea guvernului Ciucă.
Pe de altă parte, surse din partid afirmă că preşedintele Klaus Iohannis le-ar fi transmis liderilor liberali să nu refacă alianţa cu USR şi să opteze pentru PSD.