Evenimentul Zilei > Politica > USR și AUR verifică averea președintelui Iohannis! Deja s-a aflat ceva important. Document
USR și AUR verifică averea președintelui Iohannis! Deja s-a aflat ceva important. Document

USR și AUR verifică averea președintelui Iohannis! Deja s-a aflat ceva important. Document

Averea președintelui, la control! În ședința de luni a Birourilor Permanente Reunite, reprezentanții USR au votat alături de cei ai AUR pentru invitarea șefului statului Klaus Iohannis în plenul reunit al Parlamentului. Scopul? Oferirea unor explicații legate de averea sa.

Astfel, USR și AUR au votat luni braț la braț în ședința Birourilor Permanente Reunite pentru invitarea președintelui Iohannis în Parlament ca să dea explicații cu privire la averea sa. Cererea a venit din partea reprezentanților AUR, astfel că s-a supus la vot suplimentarea ordinii de zi cu acest punct.

La vot, parlamentarii PNL și UDMR au votat împotriva suplimentării ordinii de zi, în timp ce USR și AUR au votat pentru. Parlamentarii PSD s-au abținut. Au fost 11 voturi ale PNL și UDMR și 7 voturi ale USR și AUR. Solicitarea a fost respinsă.

Cum a motivat AUR depunerea cererii

„În urmă cu aproape șase ani, opinia publică era șocată de informația potrivit căreia Președintele României, Klaus Iohannis, pierduse definitiv în instanță una dintre casele pe care le avea în proprietate. În 2015, familia preşedintelui Klaus Iohannis a pierdut definitiv, la Curtea de Apel Braşov, un proces privind un imobil din centrul Sibiului.

Curtea de Apel Braşov a respins recursul declarat de Klaus şi Carmen Iohannis şi a menţinut decizia Tribunalului Braşov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vânzare-cumpărare a unui imobil din Sibiu.

Klaus Iohannis nu a explicat niciodată public modul de proveniență al averii sale, în ciuda acestei sentințe definitive care ridică mari semne de întrebare.

„Această soluţie, după părerea mea, nu este bună, mă nemulţumeşte şi împreună cu avocaţii mei căutăm cele mai bune căi pentru a contesta această soluţie”, a declarat Klaus Iohannis după finalizarea procesului.

Românii sunt nemulțumiți de faptul că nici până astăzi, cel care ocupă cea mai înaltă demnitate în statul român, nu a explicat clar cum anume a dobândit cele șase case dintr-un salariu de profesor, ulterior de primar.

Baza legală a inițiativei AUR este dată de art. 25 din Legea nr. 115/1996 pentru declararea şi controlul averii demnitarilor, magistratilor, a unor persoane cu functii de conducere şi de control şi a functionarilor publici, care prevede că „averea Presedintelui României va putea fi cercetată numai după încetarea exercitarii mandatului, iar pe durata acestuia, numai la solicitarea sa sau pe baza hotărârii Parlamentului României, adoptata cu votul majorităţii deputatilor şi senatorilor.

În acest ultim caz, Preşedintele României poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa”. AUR va iniția procedurile parlamentare pentru ca organele abilitate să demareze controlul averii Președintelui României, Klaus Iohannis”, a scris Dan Tănasă, deputat AUR.

În anul 2014, Klaus Iohannis a fost întrebat cum a reuşit să îşi cumpere cele şase case din salariul de profesor, dar şi ce le-a lipsit profesorilor din România pentru a ajunge în aceeaşi poziţie, răspunsul nefericit al preşedintelui fiind: „Ghinion”.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: