Evenimentul Zilei > Justitie > Decizie crucială luată de Curtea Constituțională. AUR și PSD aveau dreptate! Starea de alertă este neconstituțională
Decizie crucială luată de Curtea Constituțională. AUR și PSD aveau dreptate! Starea de alertă este neconstituțională

Decizie crucială luată de Curtea Constituțională. AUR și PSD aveau dreptate! Starea de alertă este neconstituțională

Magistrații de la Curtea Constituțională a României (CCR) au luat o decizie extrem de importantă, astăzi, iar vizată este o hotărâre de Guvern de anul trecut.

Membrii Curții Constituționale a României (CCR) au luat o decizie foarte importantă, astăzi. În ceea ce privește neconstituționalitatea Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020. În ceea ce privește măsurile adoptate în starea de alertă. Așadar, hotărârea nr5./2020 este neconstituțională. Dar, Hotărârea Guvernului nr.394/2020 privind starea de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei Covid-19.

Iată ce se precizează în comunicatul postat, azi, pe siteul ccr.ro

În aceeași ședință, Curtea Constituțională, în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea formulată de 50 de parlamentari – deputați neafiliați și membri ai Grupurilor parlamentare ale Alianței pentru Unirea Românilor și Partidului Social Democrat și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului României nr.5/2020 pentru încuviințarea stării de alertă și a măsurilor institute prin Hotărârea Guvernului nr.394/2020 privind starea de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Pentru pronunțarea acestei decizii, Curtea a avut în vedere jurisprudența sa anterioară, respectiv Decizia nr.457 din 25 iunie 2020, prin care a constatat neconstituționalitatea art.4 alin.(3) și (4) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În vigoare rămâne Hotărârea Guvernului nr.394/2020

Întrucât aceste din urmă dispoziții legale, care au constituit temeiul adoptării hotărârii parlamentare examinate, sunt neconstituționale, Curtea, aplicând prevederile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, a reținut că Hotărârea Parlamentului României nr.5/2020 este ea însăși neconstituțională, fiind lipsită de fundament constituțional.

Cu toate acestea, Curtea a precizat că Hotărârea Guvernului nr.394/2020 privind starea de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei Covid-19 continuă să producă efecte juridice și rămâne în vigoare în redactarea sa nemodificată prin dispozițiile Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020.

Aceasta deoarece Hotărârea Guvernului nr.394/2020 este un act normativ de sine-stătător, asupra căruia Curtea Constituțională nu are competența a se pronunța, fiind adoptată în executarea art.4 alin.(1) din Legea nr.55/2020, iar prezenta decizie a Curții vizează exclusiv modificările și completările aduse acesteia prin art. unic al Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020.