Evenimentul Zilei > International > Coșmarul lui Alexei Navalnîi a trezit reacții internaționale. Este încarcerat în condiții de tortură
Coșmarul lui Alexei Navalnîi a trezit reacții internaționale. Este încarcerat în condiții de tortură

Coșmarul lui Alexei Navalnîi a trezit reacții internaționale. Este încarcerat în condiții de tortură

Încarcerarea inumană a lui Alexei Navalnîi provoacă o nouă serie de reacții occidentale. Amnesty international consideră că liderul rus ar putea fi adus într-o stare de moarte lentă, iar Rusia ascunde ceea ce se întâmplă.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi este încarcerat în condiţii ce constituie tortură şi care ar putea să îl ucidă încet, a declarat miercuri organizaţia neguvernamentală internaţională pentru drepturile omului Amnesty International, relatează Agerpres, citând presa internațională.

Navalnîi privat de somn și de un medic de încredere

Amnesty International a declarat că Navalnîi, care anul trecut a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din categoria Noviciok, este acum supus privării de somn. De asemenea, liderul rus nu are acces în închisoare la un doctor în care poate avea încredere.

„Rusia, autorităţile ruse, l-ar putea pune într-o situaţie de moarte lentă şi ar putea încerca să ascundă ceea ce i se întâmplă”, a declarat pentru Reuters secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard, înaintea publicării raportului anual al organizaţiei, potrivit sursei citate.

„În mod clar, autorităţile ruse îi încalcă drepturile. Trebuie să facem mai mult”, a susţinut Agnes Callamard.

„Au încercat deja să îl omoare, acum l-au arestat şi îi impun condiţii de închisoare ce constitue tortură”.

Navalnâi a intrat în greva foamei săptămâna trecută

Alexei Navalnîi a intrat în greva foamei săptămâna trecută. El încearcă astfel să forţeze închisoarea în care se află să îi ofere îngrijiri medicale adecvate pentru durerile acute la spate şi picioare.

Puterea de la Kremlin a refuzat să comenteze referitor la starea sănătăţii sale, afirmând că aceasta este o chestiune ce ţine de serviciul penitenciar federal.

Săptămâna trecută, serviciul penitenciar a anunţat că opozantul în vârstă de 44 de ani primeşte tot tratamentul necesar, mai precizează sursa citată.

În luna februarie 2021, Aleksei Navalnîi a fost închis pentru o perioadă de doi ani şi jumătate pentru nerespectarea condiţiilor de eliberare condiţionată, calificate de opozant ca fiind motivate politic.

Consecvente propriilor interese, autorităţile ruse, care au pus îndoială otrăvirea lui Navalnîi, îl prezintă pe opozant drept o persoană care caută să provoace scandaluri ce vizează destabilizarea Rusiei şi care este susţinut de Occident.

Represiunea exercitată de stat este exacerbată de pandemia COVID-19

Agnes Callamard a spus că maltratarea lui Navalnîi are loc într-un moment în care pandemia de COVID-19 a exacerbat inegalităţile şi a sporit represiunea exercitată de stat în unele ţări.

”Anumite guverne au instrumentalizat pandemia împotriva grupurilor minoritare pentru a reprima disidenţa şi drepturile omului, în timp ce în alte ţări a avut loc aproape o normalizare a măsurilor de urgenţă care au restricţionat libertăţile civile”, a adăugat ea. „COVID a amplificat opresiunea”, a mai spus Agnes Callamard.