Constanța a ieșit din carantină. Care sunt noile reguli

Constanța a ieșit din carantină. Care sunt noile reguli

După 42 de zile în care au fost aplicate măsuri restrictive extrem de severe, Municipiul Constanţa a ieşit vineri seara din carantină.

Odată cu aplicarea acestei măsuri, locuitorii orașului, precum şi persoanele aflate în tranzit, nu mia trebuie să completeze declaraţii pe proprie răspundere privind deplasarea în intervalul orar 5.00 - 23.00.

„După 42 de zile în care a fost sub carantină zonală, municipiul Constanţa revine la restricţiile specifice stării de alertă, actualizată prin Hotărâre de Guvern. (...) Cetăţenii municipiului, dar şi cei care tranzitează sau se află în Constanţa, nu vor mai fi nevoiţi să completeze declaraţii pe propria răspundere, în intervalul orar 05:00 - 23:00. Vor rămâne în vigoare restricţiile de circulaţie existente la nivelul întregului teritoriu naţional, în intervalul 23:00 - 05:00”, se arată într-un comunicat de presă remis de Prefectura Constanţa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa citată mai precizează că ieşirea municipiului Constanţa din carantină înseamnă şi ridicarea restricţiilor impuse pentru centrele comerciale. Astfel, începând cu 2 ianuarie, ele vor putea funcţiona şi în zilele de weekend şi sărbători legale. Precum în restul României, magazinele vor fi deschise până la ora 21.00.

Restaurantele și cafenele, deschise doar pe terasă

Accesul în interiorul cafenelor și restaurantelor rămâne în continuare interzis. „Acestea îşi vor relua funcţionarea, dar doar pe terase, măsură care, de altfel, se aplică la nivelul întregului judeţ, întrucât recent a fost constatată oficial de CJSU rata de incidenţă de peste 3/1.000 locuitori pe judeţul Constanţa”, se mai spune în comunicat.

La data de 1 ianuarie, rata de infectare cu COVID-19, în municipiul Constanţa, este de 4,42 la mia de locuitori.

„Rata a scăzut constant în ultimele săptămâni, cu precădere în ultimul ciclu de carantină propus de CJSU şi avizat de autorităţile centrale. Pe 20 noiembrie, ziua în care municipiul a intrat în carantină, rata de incidenţă era de 9,35. La începutul celui de-al doilea ciclu de carantină, pe 4 decembrie, rata de incidenţă a consemnat o creştere - 10,33. Iar pe data de 18 decembrie, când Constanţa a pornit în a treia etapă de carantină, rata înregistra un indice de 8,65”, a informat Prefectura Constanţa.