Leguma extrem de sănătoasă, care previne cancerul și bolile cardiovasculare. Mulți români o evită

Leguma extrem de sănătoasă, care previne cancerul și bolile cardiovasculare. Mulți români o evităConopida- beneficii. Sursa Foto- Dreamstime

Descoperă avantajele consumului de conopidă, o legumă cruciferă usor de inclus în dietă.

Ce este conopida?

Conopida este o legumă cruciferă, conopida este formată dintr-o mulțime de flori mici și strâns legate (cunoscute sub numele de ciorchini).

Aceste flori cresc dintr-o tulpină centrală groasă și formează o singură căpățână rotundă.

Cele mai multe conopide sunt albe, dar se pot cumpăra și soiuri verzi și mov, precum și conopida romanesco, mai dulce, cu florile ei ascuțite.

Conopida, o legumă sănătoasă

În ultimii ani, conopida a devenit faimoasă în gastronomie, fiind folosită ca alternativă la orez, servită ca friptură sau având rolul principal într-o friptură. Este o legumă ușor de adăugat în dietă - se poate consuma crudă, fiartă, pasată, piure, rasă sau coaptă. Nu aruncați tulpina - este la fel de nutritivă. Pasați-o într-un robot de bucătărie și folosiți-o ca bază pentru supă de legume sau adăugați-o la o salată.

Descoperiți gama completă de ghiduri de beneficii pentru sănătate și aflați mai multe despre calitățile nutritive ale altor legume crucifere. Sau, verificați unele dintre cele mai bune rețete cu conopidă, de la clasicele ca brânza de conopidă, la variante noi, cum ar fi pizza cu crustă de conopidă.

O porție de 80g (crudă) conține aproximativ 24 kcal/02 KJ, 2g proteine, 3.5g carbohidrați , 1.4g fibre, 0.3g grăsimi , 202mg potasiu, 14mg calciu, 44mcg folat, 45mg vitamina C.

Supa cu conopidă. Sursa Foto - Dreamstime

Principalele cinci beneficii

Conopida este o legumă bună pentru inimă, datorită unui compus vegetal numit sulforafan. Acesta acționează ca un antioxidant, reducând deteriorarea inflamatorie cauzată de stresul oxidativ, un proces care joacă un rol central în dezvoltarea bolilor de inimă. Astfel, ajută la reducerea tensiunii arteriale și a aterosclerozei. Conopida este o sursă de colină, un nutrient esențial de care avem nevoie pentru dispoziție, memorie și reamintire. Este un element cheie al acetilcolinei, un mesager chimic implicat în semnalizarea sistemului nervos central. Colina este, de asemenea, esențială pentru dezvoltarea creierului.

Ca și broccoli și varza, conținutul de sulforafan al conopidei are o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de cancer. Sulforafanul combate cancerul în mai multe moduri, inclusiv protejând celulele de deteriorarea ADN-ului, precum și inactivând carcinogenii.Poate susține echilibrul hormonal Legumele crucifere, ca și conopida, conțin un compus vegetal numit indol-3-carbinol (I3C), care acționează ca un estrogen vegetal și poate ajuta la echilibrarea hormonilor prin reglarea nivelurilor de estrogen. I3C a arătat, de asemenea, promisiune ca un mijloc de reducere a riscului de cancer de sân și reproductiv indus de estrogen, atât la bărbați, cât și la femei, deși sunt necesare mai multe studii în acest domeniu.

Fiind bogate în sulf, legumele crucifere, ca și conopida, pot susține sănătatea intestinală și, ca urmare, pot îmbunătăți apărarea împotriva infecțiilor. Acest lucru se datorează faptului că sulful susține producția de glutation, care este important pentru menținerea integrității mucoasei intestinale, precum și pentru susținerea regenerării sale. Ca un antioxidant puternic, glutationul acționează în tot corpul, protejând celulele de deteriorarea inflamatorie, potrivit BBC Food. 

Ne puteți urmări și pe Google News