Reţete rapide. Cum gătim conopida ca să-i păstrăm vitaminele

Reţete rapide. Cum gătim conopida ca să-i păstrăm vitaminele Sursa foto: Pixabay

Conopida are un aport însemnat de acid folic, de vitaminele B6 și C. Precum și de nenumărați compuși care reduc riscul unor afecțiuni abdominale de tipul ulcerului gastric sau al cancerului de colon.

Conopida, crudă sau prăjită este bogată în antioxidanţi, vitamina C şi fitonutrienţi. Conţine calciu, mai ales în jurul buchetelor de conopidă şi are un conţinut mare de fosfor, mangan, vitamina K, acid folic şi vitamina B.

Conopida conține probiotice. Medicii o recomandă în perioadele cu probleme digestive sau în perioada tratamentului cu antibiotice.

Conopidă pane

500 g buchețele de conopidă

Ne puteți urmări și pe Google News

3 ouă

3 linguri parmezan ras

200 g pesmet

ulei, pentru prăjit

sare și piper, după gust

Pentru sos:

150 g iaurt gras

6 căței de usturoi

zeamă de lămâie

sare

Mod de preparare

Pui buchețelele de conopidă spălate în apă clocotită cu sare. Le fierbi 5 minute din momentul în care apa începe să clocotească, le scoți și le pui la scurs. După ce s-au răcit, le tamponezi cu șervețele ca să îndepărtezi excesul de apă.

Bați ouăle cu sare și cu piper după gust și amesteci pesmetul cu parmezanul. Treci buchețelele de conopidă prin ou, apoi prin pesmet și le prăjești în baie de ulei până devin aurii, apoi le scoți pe șervețele.

Pentru sos, treci cățeii de usturoi prin presă sau îi strivești în mojar, potrivești de sare, pui zeamă de lămâie, apoi îi amesteci cu iaurtul.

Servești conopida pane cu sos de iaurt.

Conopidă

Arhiva EVZ

Conopida gratinată

1 conopidă de aproximativ 1 kg

4 ouă

200 g smântână

250 g mozzarella rasă

4 linguri parmezan ras

sare

Mod de preparare

Desfaci conopida în buchețele pe care le speli sub jet de apă. Le pui în apă clocotită cu sare și le lași 5 minute din momentul în care apa începe să clocotească. Le scoți în apă cu gheață, apoi le pui la scurs.

Bați ouăle cu smântâna. Tapetezi o tavă, pui conopida, mozzarella și torni ouăle cu smântâna. Presari pe deasupra parmezanul și dai tava la cuptorul încins. O ții la cuptor până când se rumenește frumos.

Se recomandă a fi servită la cină.