Evenimentul ZileiJustitieOrganizație de apărare a drepturilor omului: „Condamnarea lui Robert Roșu, act de intimidare la adresa unui avocat”

Organizație de apărare a drepturilor omului: „Condamnarea lui Robert Roșu, act de intimidare la adresa unui avocat”

Organizație de apărare a drepturilor omului: „Condamnarea lui Robert Roșu, act de intimidare la adresa unui avocat”
O organizație de apărare a drepturilor omului caracterizează condamnarea lui Robert Roșu în Dosarul Ferma Băneasa drept un act de intimidare la adresa unui avocat.

Condamnarea lui Robert Roșu, act de intimidare la adresa unui avocat.

O cunoscută organizație europeană pentru respectarea drepturilor civile i-a atitudine în cazul Robert Roșu. Organizația „The Civil Liberties Union for Europe” colaborează cu experți în drepturile omului și comunicare din 18 state ale UE. Aceasta a emis un raport în care este prezentat și cazul avocatului Robert Roșu, încarcerat în Dosarul Ferma Băneasa.

„The Civil Liberties Union for Europe” arată spre sistemul judiciar din România și trage un semnal de alarmă. Potrivit documentului elaborate, condamnarea lui Robert Roșu este un „act de intimidare la adresa unui avocat”.

„Cazul Robert Roșu a polarizat mediul juridic din România. Acesta a stârnit o controversă fără precedent, precum și proteste din partea avocaților”, se arată în raportul EU 2020: Demanding on Democracy.

„Condamnarea lui Robert Roșu, act de intimidare la adresa unui avocat”

Documentul a fost publicat în data de 8 martie. În cadrul acestuia se face o trecere în revistă a evenimentelor care au dus la încarcerarea avocatului Robert Roșu. Aceasta a avut loc în decembrie 2020, după ce a fost achitat de prima instanță. Motivarea a stabilit că „activitățile lui au fost activități profesionale specifice, desfășurate în mod normal de orice avocat”.

Raportorii organizației atrag atenția asupra discrepanței dintre soluția inițială, de achitare și cea finală, de condamnare.

„Această hotărâre definitivă pune probleme juridice din cauza discrepanței imense dintre soluția inițială, de achitare, și condamnarea pronunțată de a doua instanță pentru aceleași activități calificate de prima instanță ca fiind specifice profesiei de avocat” se arată în document.

Ce se spune în Raport

În acest context, raportul elaborate de „The Civil Liberties Union for Europe” relatează despre valul de proteste ale avocaților din România. Potrivit documentului, acestea au fost în apărarea independenței profesiei de avocat și neasocierea sa cu acțiunile clientului.

„Faptul că soluția Curții Supreme a fost diametral opusă față de soluția pronunțată de prima instanță (trecând de la achitare la pedeapsa cu închisoarea) a creat, pentru o parte a opiniei publice, o percepție ce poate afecta aparența de imparțialitate a justiției.

Hotărârea pronunțată împotriva d-lui. Roșu este percepută ca un exemplu de condamnare la pedeapsa cu închisoarea ca act de intimidare la adresa unui avocat. Această percepție a fost alimentată și de faptul că, deși termenul comun de 30 de zile pentru motivarea hotărârii a expirat, Curtea nu a emis încă motivarea.

„Condamnarea lui Robert Roșu, act de intimidare la adresa unui avocat”

Conform legii, acest termen poate fi prelungit, dacă există motive întemeiate, cu cel mult două perioade de câte 30 de zile. În prezent, dl Roșu își execută pedeapsa cu închisoarea și nu poate recurge la nicio cale extraordinară de atac. Acest caz a dat naștere unor discuții publice despre necesitatea remiterii motivării în același timp cu dispozitivul hotărârii judecătorești.

Este demn de subliniat că aparența de imparțialitate a actului de justiție este la fel de importantă ca imparțialitatea însăși. Nu doar în acest caz particular, ci în toate cazurile, motivarea soluției trebuie să fie foarte clară și convingătoare. Bazată pe argumente dincolo de orice îndoială și, dacă nu poate fi comunicată împreună cu soluția propriu-zisă, trebuie redactată cât mai curând posibil. La scurt timp de la pronunțarea soluției”, se arată în raport.

Cine este The Civil Liberties Union for Europe

„The Civil Liberties Union for Europe” este o organizație care monitorizează respectarea drepturilor omului în Uniunea Europeană. Asociația este o organizație non-profit înființată la Berlin și cu un sediu secundar la Bruxelles.

În cadrul acestei organizații activează experți în drepturile omului și experți în comunicare. De asemenea, există o rețea de colaboratori din Bruxelles și în alte din alte optsprezece țări membre UE.

Adresa la care poate fi consultat Raportul.


Accesează: