Evenimentul Zilei > Economie > Alertă printre angajații la stat! Se anunță concedieri masive
Alertă printre angajații la stat! Se anunță concedieri masive

Alertă printre angajații la stat! Se anunță concedieri masive

Mii de angajați de la stat sunt în pericol să rămână fără locuri de muncă în perioada următoare. Guvernul Cîțu caută cu disperare soluții prin care să acopere gaura bugetară. Una dintre ele se referă la eficientizarea companiilor de stat, unele cu datorii istorice.

Concedieri în masă la companii de stat! Potrivit unui document intern trimis de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, către toate companiile din subordine, publicat de Antena 3, în perioada următoare vor urma ample măsuri de restructurare la nivelul acesora. Prin acest document ministrul solicită directorilor „măsuri concrete de restructurare” şi „maximizarea profiturilor”.

Guvernul Cîțu caută măsuri urgente pentru a acoperi gaura bugetară

Situația economică a țării nu este favorabilă: bugetul pe 2021 nu a fost încă votat în Parlament, cheltuielile şi datoriile uriaşe ale statului au atins valori mari, iar deficitul prognozat este de 7% din PIB. În consecință Guvernul Cîţu caută soluţii cu diseprare pentru a acoperi gaura bugetară. Una dintre ele, foarte rapidă, înseamnă a se tăia în carne vie în companiile de stat care nu aduc profit. Practic mii de români angajaţi la stat îşi vor pierde locurile de muncă în acest an.

„Având în vedere memorandumul eloborat de Ministerul Finanţelor cu tema: Măsurile de reducere a pierderilor şi/sau a plăţilor restante înregistrate la data de 31.12.2020 de către operatorii economici care desfăşoară activitatea sub autoritatea/coordonarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, vă rugăm ca până pe data de 22 ianuarie să transmiteţi la Direcţia Economică şi Ajutor de Stat, letric şi electronic, următoarele informaţii:

– Situaţia economico-financiară preliminară la data de 31.12.2020 a următorilor indicatori economico-financiari:

 • Venituri totale
 • Venituri din subvenţii şi transferuri
 • Cheltuieli totale
 • Cheltuieli de natură salarială
 • Rezultatul brut
 • Număr de salariaţi la finele anului
 • Plăţi restante
 • Cheltuieli pentru investiţii
 • Pierderi contabile din anii precedent
 • Măsuri concrete, cuantificabile de reducere a pierderilor totale, a plăţilor restante, precum şi termene de realizare a acestora
 • Cauzele care au determinat înregistrarea de pierderi de către operatorul economic
 • Măsuri concrete de restructurare şi reorganizare în vederea redresării activităţii, aprobate de către organele de conducere
 • Măsuri concrete şi cuantificabile de reducere a pierderilor contabile aferente exerciţiului financiar al anului 2020, maximizarea profiturilor, precum şi măsuri de acoperire a pierderilor contabile din anii precedenţi”, se arată în circulara semnată de ministrul Cătălin Drulă adresată directorilor companiilor din subordine (foto).

Cine este pe lista neagră? CFR, Tarom, Metrorex, CNAIR, ROMATSA

Directorilor companiilor vizate li se cere în mod explicit să întocmească liste cu angajaţii care vor fi disponibilizaţi, în vederea reducerii cheltuielilor. Astfel, vor fi afectaţi angajaţii de la CFR, METROREX, CNAIR, RAR, angajaţii aeroporturilor din Constanţa, Timişoara sau Bucureşti, angajaţii Regiilor Autonome Administraţia Fluvială a Dunării de Jos şi Administraţia Canalului Navigabil Bega, angajaţii din porturi, Radionav, TAROM şi ROMATSA. Documentul a fost trimis companiilor luni 19 ianuarie.

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.