Evenimentul ZileiSocialCiucă face prăpăd! Decizie fulger în România

Ciucă face prăpăd! Decizie fulger în România

Ciucă face prăpăd! Decizie fulger în România
Premierul României a anunțat marți, 25 ianuarie, înființarea unui comitet care va veni cu soluții pentru sprijinirea populației în contextul crizei energetice actuale. De asemenea, Guvernul României va aproba în cursul zilei de astăzi un nou set de măsuri care vor limita consecințele financiare dezastruoase cu care se confruntă românii, ca urmare a majorării prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

Un Comitet interministerial în domeniul energiei urmează a fi înființat, pentru ca românii să fie protejați de efectele nedorite ale crizei energetice, a decis premierul Nicolae Ciucă. Structura cu pricina, din care vor face parte reprezentanţi ai Cancelariei Prim-Ministrului, Secretariatul General al Guvernului, ministerului Energiei, ministerului Economiei, ministerului Finanţelor şi Agenţiei Naţională pentru Resurse Minerale, va identifica soluții atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

„La reuniunile Comitetului participă, în calitate de invitaţi permanenţi, reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei, Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Societăţii Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale „OPCOM” – S.A., Bursei Române de Mărfuri – S.A., precum şi reprezentanţi ai producătorilor, transportatorilor şi ai furnizorilor de energie, ai confederaţiilor patronale şi sindicale, ai structurilor asociative şi ai mediului academic”, se arată într-un comunicat emis de Guvernul României, marți.

Nicolae Ciucă aduce vești bune pentru români

Șeful Guvernului, Nicolae Ciucă, a anunțat că Executivul va aproba în cursul zilei de marți noi reguli menite să protejeze românii în criza energetică actuală, care a condus la o explozie a facturilor la energie și gaze. Oficialul a precizat că „nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kWh energie electrică şi 0,31 bani pentru kWh la gaze naturale, indiferent de consum”.

„Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 kWh energie electrică şi sau 300 metri cubi de gaze naturale se va plăti 0,68 bani pentru kWh la energie electrică şi circa 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse”, a transmis Nicolae Ciucă.

Crește nivelul tarifului de compensare a facturilor

Prim-ministrul a mai spus că guvernanții au decis ridicarea tarifului de compensație astfel încât „ efectele crizei să fie cât mai puţin resimţite de către oameni şi de către economia românească, având nevoie acum mai mult ca oricând de susţinere pentru redresarea post pandemie”.

„Pentru consumatorii non-casnici, IMM şi industria alimentară vom plafona preţurile la un leu pe kWh TVA inclus pentru energie electrică şi 0,37 bani kWh la gaze naturale. Pentru CET-uri e deja activă o schemă dedicată de ajutor de stat. În ceea ce priveşte măsurile de care beneficiază marii consumatori de energie, după cum se ştie, în decembrie anul trecut au fost alocate 130 milioane euro pentru susţinerea acestora”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Sprijin pentru companiile din domeniul energiei și gazelor naturale

În legătură cu măsurile aplicate marilor firme de energie, șeful Executivului a precizat că, în prezent, la Ministerul Energiei se poartă discuții cu oficialii de la Bruxelles astfel încât companiile să beneficieze la rândul lor de sprijin.

„Am finalizat acest set de noi măsuri care se va aplica pentru lunile februarie şi martie, după consultările avute atât la nivelul coaliţiei de guvernare, cât şi cu partenerii sociali, cu sindicate din mai multe domenii, precum şi cu reprezentanţi din diferite sectoare de activitate. Discuţiile ne-au ajutat să înţelegem dificultăţile cu care se confruntă cetăţenii şi economia şi să luăm măsuri mai bune, ţintite, pentru a interveni eficient cu soluţii în această criză economică.

În acest sens am decis săptămâna trecută înfiinţarea Comitetului interministerial în domeniul energie. Comitetul are ca obiectiv identificarea de soluţii în vederea limitării creşterii preţurilor la energie, având ca atribuţii principale stabilirea cauzelor creşterii preţurilor la energie şi evidenţierea posibilelor soluţii aplicabile pe termen scurt, mediu şi lung, în vederea limitării creşterii preţurilor la energie”, a conchis premierul Nicolae Ciucă.


Accesează: