Haos total în facturile de gaze și energie. Procedura de compensare îi bulversează pe consumatori

Haos total în facturile de gaze și energie. Procedura de compensare îi bulversează pe consumatoriSursa foto: Arhiva EVZ

Deși a trecut ceva timp de când au fost adoptate actele normative care plafonează și compensează prețurile la energie și gaze, există probleme în aplicarea noilor reglementări.

Primele facturi compensate și plafonate la gaze și electricitate aferente lunii noiembrie, au început să vină la consumatori. Situația este neclară, încă, dat fiind că o parte din clienți au primit facturile cu sumele compensate, în vreme ce alții nu. Mulți se întreabă de ce, de unde această discriminare, iar furnizorii nu au întotdeauna răspunsuri.

Cele mai mari probleme sunt la gaze naturale, dat fiind că și consumul este mai mare în această perioadă de iarnă, iar noile facturi sunt destul de mari. Preţurile la gaze au explodat în ultimele luni. O parte dintre consumatorii casnici mai beneficiază de prețuri mici datorită contractelor încheiate înainte de scumpiri.

În prezent, ei beneficiază de tarife mai mic, dar pe măsură ce vechile angajamente expiră, primesc noi oferte de preţuri, chiar şi de 4-5 ori mai mari. Mulți nu înțeleg ce se întâmplă și de ce nu beneficiază de compensarea anunțată.

Cum se aplică plafonarea prețului

Conform legii, plafonarea prețului la gaze se aplică acolo unde acesta este mai mare de 0,37 lei pe kilowatt/oră. Pe de altă parte, compensarea, adică reducerea cu 33 %, se acordă doar celor care au un tarif mai mare de 0,125 de lei pe kilowatt/oră. În plus, pentru a beneficia de această măsură consumatorii trebuie să se încadreze în cotele lunare de consum.

În noiembrie consumul trebuie să se situeze sub 150 de metri cubi, iar în decembrie la 250 de metri cubi, cantități la care se adaugă o marjă de 10%.

Ce se întâmplă în cazul centralelor de bloc

Situația se complică și mai mult în cazul centralelor de bloc care funcționează pe gaz. În acest caz consumul este măsurat de un contor comun, iar factura se împarte, în mod egal, pe fiecare apartament. Doamna Dina este administrator la un bloc din centrul capitalei, cu centrală pe gaz de imobil. Pe acelaşi contor sunt 20 de apartamente. Ea a povestit experiența pe care a avut-o cu furnizorul de gaze, când i-a cerut lămuriri despre cum se repartizează consumul.

„Am fost la ghişeu la funizor şi nu au ştiut să îmi explice ce avem de făcut. Am sunat la call-center şi m-au ţinut 40 de minute la telefon. I-am explicat eu ce auzisem din presă că trebuie să dăm lista consumatorilor racordaţi la contor şi se împarte consumul la numărul de apartamente ca să vedem dacă ne încadrăm. Până la urmă mi-a dat dreptate. Evident că nu ne încadrăm. În noiembrie am consumat 5146 de metri cubi de gaz. Dacă împărţim la 20 de apartamente, rezultă un consum pe fiecare apartament de 257 de metri cubi, iar cota de consum pe noiembrie este de 150 de metri cubi ca să primeşti reducerea de 33% la sută din factură, de la stat”, a explicat administratorul de bloc pentru G4media.ro.

Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari cu centrală de imobil pe gaz trebuie să intre pe site-ul furnizorului, iar de acolo să descarce formularul de repartizare a consumului. Acest consum general trebuie împărţit la numărul de apartamente pentru a se stabili dacă acestea se încadrează în cota lunară de consum și pot beneficia de compensarea facturii. Formularul trebuie completat, semnat, scanat şi trimis pe mail la furnizor.

Atenție la cotele de consum

Pentrru a beneficia de compensarea la facturile de energie și gaze naturale, consumatorii trebuie să se încadreze în cotele de consum. Cine nu se încadrează va plăti factura întreagă, fără să beneficieze de compensare. Experții în energie consideră că nu este cea mai bună soluție, pentru că oricine poate depăși această cotă stabilită de autoritățile statului.

„Ar trebui primii 250 (mc – n. red) compensaţi şi restul, cine are nevoie să consume, plăteşte la prețul necompensat, la limita stabilită de lege, de preţ”, a declarat profesorul Ionuţ Purica, expert în energie, conform sursei citate.

Ne puteți urmări și pe Google News