Scântei între procurorul general și avocați. Ce răspund ultimii la propunerea de a-și declara averile
- Viorica Gheorghe
- 13 decembrie 2024, 11:20
Republica Moldova. O propunere a procurorului general Ion Munteanu a provocat discuții aprinse. În plenul Parlamentului, Munteanu a cerut ca, în rând cu procurorii și judecătorii, și avocații să depună declarații pe venit și interese personale. Uniunea Juriștilor a calificat inițiativa ca pe o „tentativă gravă de a submina independența profesiei de avocat”.
Ion Munteanu: Deseori pierd limita dintre apărător și curier de bani
Procurorul general Ion Munteanu propune ca apărătorii să-și declare veniturile și interesele, așa cum se întâmplă în cazul judecătorilor și procurorilor.
Propunerea a fost făcută în plenul Parlamentul, în timpul prezentării raportului privind imixtiunea rusească în procesele electorale din Republica Moldova.
Deputații l-au întrebat pe Munteanu de ce unele dosare de corupere electorală sunt tergiversate în judecăți. Procurorul general a răspuns că, deseori, acest lucru s-ar întâmpla din cauza avocaților.
„Am propus ca avocați să depună declarații de venit și interese personale ca procurorii. Dacă vă uitați, fiecare avocat are venituri de maxim 5000 de lei pe lună din contracte. De ce procurorii și judecătorii trebuie să depună declarații pe venituri și interese, fiind subiecți din investigații? Începând cu mass-media și toate organele de control ale Republicii Moldova, dar avocații nu? Deci, ei în rând cu noi participă la procesul de justiție din Republica Moldova. Să nu credeți că toți avocații sunt plătiți conform contractul în toate aceste cauze penale. Nu-i doar vorba de aceste cauze penale. Cunoașteți, cred că foarte bine, rolul avocaților în coruperea procurorilor, judecătorilor, organelor de urmărire penală. Atunci când se pierde limita dintre apărător și curier de bani”, a declarat Munteanu.
Uniunea Juriștilor: Subminează independența avocaților
Declarațiile procurorului general au provocat controverse. Într-o reacție după ședința Parlamentului, Uniunea Juriștilor din Republica Moldova a condamnat inițiativa.
„Considerăm că această propunere reprezintă o tentativă gravă de a submina independența profesiei de avocat și de a aduce atingere principiilor fundamentale ale justiției. Este imperativ ca avocații să își poată desfășura activitatea fără presiuni și ingerințe externe, pentru a asigura o justiție corectă și echitabilă pentru toți cetățenii”, menționează Uniunea Juriștilor, citată de M1.
Legislativul a audiat rapoartele instituțiilor responsabile de investigarea fraudelor electorale. Procurorul general, Ion Munteanu, a anticipat că la alegerile parlamentare din anul 2025 vor fi aplicate metode „mult mai sofisticate” pentru coruperea alegătorilor, inclusiv criptovaluta.