Trei nume de parcuri din Algeria, folosite la cartografierea planetei Marte

Trei nume de parcuri din Algeria, folosite la cartografierea planetei MarteElicopterul istoric al NASA și-a încheiat misiunea de pe Marte. A fost la un pas să se prăbușească. Sursa foto Youtube

Cartografierea planetei Marte de către NASA a inclus numele a trei parcuri naționale iconice din Algeria. Peisajul fiecărui sit în parte a fost asemănat cu cele trei destinații turistice, a declarat fizicianul algerian Noureddine Melikechi, membru al celei mai mari misiuni de sondare a lui Marte a agenției spațiale americane.

Trei nume de parcuri din Algeria folosite în cartografierea lui Marte

Parcurile naționale Tassili n'Ajjer, Ghoufi și Djurdjura vor da numele unor locuri de pe Marte după o propunere a lui Melikechi, pe care a vrut-o atât ca un omagiu adus Algeriei natale, cât și ca un apel la protejarea Pământului.

„Planeta noastră este fragilă și este un semnal pentru lume că trebuie să avem grijă de parcurile noastre naționale, fie că sunt în Algeria sau în altă parte”, a declarat omul de știință din SUA.

Peisajul platoului din Sahara, Tassili n'Ajjer, prima alegere

El a spus că asemănarea vizuală dintre unele dintre peisajele marțiene și cele după care au fost etichetate a fost, de asemenea, un motiv cheie pentru denumire.

„Primul care mi-a venit în minte a fost Tassili n'Ajjer”, a spus el despre vastul platou din deșertul Sahara, inclus în patrimoniul UNESCO, cu artă preistorică datând de cel puțin 12.000 de ani.

„De fiecare dată când văd poze cu Marte, îmi amintesc de Tassili n'Ajjer, iar acum, de fiecare dată când văd Tassili n'Ajjer, îmi amintesc de Marte”, a adăugat Melikechi, care a părăsit Algeria în 1990 pentru Statele Unite, unde acum predă la Universitatea din Massachusetts Lowell.

Arta antică găsită în Tassili n'Ajjer înfățișează figuri care pot părea din altă lume, a spus el.

Tassili n'Ajjer

Tassili n'Ajjer / sursa foto NASA

Unele dintre picturi îi arată pe uriași cu un singur ochi și cu coarne, printre altele, pe care arheologul francez Henri Lhote i-a numit zei „mari marțieni” în cartea sa din 1958, „Căutarea frescelor Tassili”.

„Aceste picturi sunt o semnătură... o carte despre cum trăiau oamenii”, a spus Melikechi.

„Vezi animale, dar și figuri care par că au venit din altă parte.”

Peisajul stâncos al canionului Ghoufi din estul Algeriei, a doua alegere

A doua alegere a lui Melikechi a fost canionul Ghoufi din estul Algeriei, al cărui peisaj deșertic stâncos a fost locul unei așezări antice de la poalele Munților Aurasi.

Acum un sit listat de UNESCO și o atracție turistică, are locuințe săpate în stâncă, un testament al rezilienței umane într-un loc unde supraviețuirea poate fi dificilă.

„Ghoufi îți dă senzația că viața poate fi greu, dar poți reuși să continui pe parcurs”, a spus Melikechi.

„Puteți vedea asta prin acele case.”

Peisajul celui de-al treilea sit denumit după un lanț muntos acoperit de zăpadă

Al treilea sit, Djurdjura, este un lanț muntos acoperit de zăpadă, situat la aproximativ 140 de kilometri (aproximativ 90 de mile) est de capitala Algiers.

Comparativ cu Tassili sau Ghoufi, are cea mai mică asemănare cu Marte.

Melikechi a spus că alegerea sa provine din „amintirea bogăției habitatelor naturale” a Djurdjura.

El a spus că procesul de denumire a venit după ce Perseverance, roverul NASA care explorează planeta roșie, a ajuns într-o zonă necartografiată.

Acea zonă a fost apoi împărțită în mici cadrane, fiecare având nevoie de un nume.

„Ni s-a cerut să propunem nume pentru anumite cadrane,” a spus el.

„Am sugerat aceste trei parcuri naționale, în timp ce alții au propus nume din parcuri din întreaga lume.” O echipă a revizuit apoi și a selectat numele finale."

Algerienii au sărbătorit după anunțul NASA

Anunțul, făcut de NASA la începutul acestei luni, a stârnit sărbători printre algerieni.

Ministrul Algerian al Culturii, Zouhir Ballalou, a salutat-o ca pe o „recunoaștere istorică și globală” a peisajelor țării din nordul Africii.

Melikechi a spus că speră că acest lucru va atrage mai mulți vizitatori, deoarece Algeria s-a străduit să promoveze turismul, în special în regiunea Sahara, autoritățile promițând să faciliteze vizele turistice.

Datele oficiale au arătat că aproximativ 2,5 milioane de turiști au vizitat țara anul trecut - cel mai mare număr de vizitatori în ultimele două decenii, conform barrons.com.

„Aceste locuri sunt un tezaur pe care noi, ca oameni, l-am moștenit”, a spus Melikechi.

„Trebuie să ne asigurăm că sunt păstrate.”

Departamentul de știri Barron's nu a fost implicat în crearea conținutului de mai sus. Acest articol a fost produs de AFP. Pentru mai multe informații, accesați

Ne puteți urmări și pe Google News