Evenimentul Zilei > Economie > Cât vom plăti pentru energia electrică și gazele naturale de la 1 februarie
Cât vom plăti pentru energia electrică și gazele naturale de la 1 februarie

Cât vom plăti pentru energia electrică și gazele naturale de la 1 februarie

Într-o nouă şedinţă a coaliţiei de guvernare, desfășurată luni seara în format online, s-a dezbătut Ordonanţa privind măsurile din energie şi s-a convenit asupra nivelulului amenzilor în cazul firmelor furnizoare de energie care nu recalculează facturile greşite sau care nu aplică prevederile legale.

Nivelul acestor amenzi ar urma să ajungă până la 200.000 de lei.

Guvernul a introdus, săptămâna trecută, obligativitatea recalculării facturilor la energie emise greșit, cele unde nu au fost aplicate mecanismele de plafonare şi compensare, furnizorii având obligaţia recalculării în termen de 15 zile, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

0,68 bani pe KW

Cabinetul Ciucă va adopta în următoarea sa ședință OUG privind introducerea unui nou plafon al prețurilor la energie, de la 1 februarie.

Printre măsurile care ar urma să fie introduse de Guvern se numără:

– Scăderea plafonului la energie electrică de la 1 leu la 0,8 lei per KW. Limita consumului va crește de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ, practic reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se va percepe 0,68 bani pe KW.

Pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, non-casnici, va fi plafonat preţul la energie electrică la un leu pe KW.

0,37 lei per KW

– La gazele naturale, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 KW.

Se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per KW.

Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW.

Amenzile

Peste două milioane de facturi pentru furnizarea energiei electrice au fost deja recalculate, în urma controalelor efectuate fiind date amenzi în valoare de peste 600.000 lei, potrivit ANRE.

ANPC a aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 195.000 de lei companiilor furnizoare de electricitate şi de gaze naturale, pentru nerespectarea legii în emiterea facturilor.

 

.