Evenimentul Zilei > Politica > Cioloș se autopropune premier: „Sunt gata să-mi asum responsabilitatea dacă…”
Cioloș se autopropune premier: „Sunt gata să-mi asum responsabilitatea dacă…”

Cioloș se autopropune premier: „Sunt gata să-mi asum responsabilitatea dacă…”

Liderul USR-PLUS, Dacian Cioloș, se autopropune pentru funcția de premier al României dar spune că președintele Klaus Iohannis este cel care va decide dacă îl va nominaliza.

Europarlamentarul Dacian Cioloş, copreşedinte USR – PLUS, a declarat că este gata să îşi asume încă o dată responsabilitatea conducerii unui guvern, dacă președintele Klaus Iohannis îl va nominaliza. El a precizat că USR – PLUS va merge la Cotroceni cu o propunere de premier, un program de guvernare și, dacă va fi cazul și cu mai multe nume de posibili miniștri.

„Considerăm că avem oameni pentru toate poziţiile din Guvern, însă preşedintele este cel care va face desemnarea premierului şi vom vedea ce are de gând preşedintele. Nu e o propunere doar de dragul de a avea o propunere (de premier – n.r.). Deci eu, dacă preşedintele mă va desemna, sunt gata să-mi asum această responsabilitate, nu o fac de dragul de a arunca un nume”, a declarat Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș a precizat că el este dispus să ocupe funcția de premier, dar președintele este cel care trebuie să analizeze în jurul cui se poate construi o majoritate parlamentară.

„Eu nu fac ca şi alţii care candidează şi apoi se retrag de pe listă. Îmi asum această propunere pe care partidul o face. Dar evident că preşedintele trebuie să facă nişte calcule să vadă în jurul cui se poate construi o majoritate şi vom vedea care este opinia preşedintelui. În situaţia aceasta nu mergem cu condiţii ultimative”, a mai spus Dacian Cioloș.

Cioloș despre demisia lui Orban

În acest context, el a comentat decizia lui Ludovic Orban de a-și depune mandatul precizând că acest gest este un semnal că trebuie să se constituie o nouă majoritate parlamentară care să propună un program de guvernare reformator pentru România.

„Şi pentru asta era nevoie de un semnal că intrăm într-o nouă fază. Deci domnul preşedinte va avea în aceste condiţii posibilitatea să vină cu o propunere care să fie discutată apoi şi care să construiască o majoritate care, spre deosebire de domnul Ciolacu, eu spun că este posibilă, şi mie mi se pare destul de clară”, a mai spus Dacian Cioloș.

Liderul USR și-a exprimat încrederea că se poate construi o majoritate de centru-dreapta care să guverneze România, însă a precizat că este foarte important ca această majoritate să reformeze România. El a precizat că noul premier trebuie să fie reformator și să accepte un program de guvernare care să modernizeze România.