Evenimentul Zilei > Politica > USR-PLUS îndulcește tonul. Anunțul de ultimă oră făcut de Dacian Cioloș
USR-PLUS îndulcește tonul. Anunțul de ultimă oră făcut de Dacian Cioloș

USR-PLUS îndulcește tonul. Anunțul de ultimă oră făcut de Dacian Cioloș

Dacian Cioloș a anunțat, luni, după aflarea rezultatelor parțiale de la alegerile parlamentare, că alianța USR-PLUS este deschisă la o guvernare cu PNL.

 

„Vreau să le transmit (n.r. – alegătorilor) că noi am înțeles mesajul și că suntem conștienți de faptul că guvernul va trebui să ia în calcul așteptările românilor, întrebările lor. Va fi nevoie de mai multă empatie. Noi, la USR PLUS ne-am formulat deja prioritățile, le-am pus în acest document, ‘Revoluția bunei guvernări’.

În legătură cu viitorul premier, credem că este esențial să susținem un candidat credibil. Vom discuta la întâlnirile cu președintele. Acest candidat trebuie să aibă capacitatea de a uni partidele reformiste de dreapta. E nevoie de un nou început după aceste rezultate”, a declarat Dacian Cioloș în cadrul unei conferințe de presă, potrivit B1TV.

Congres pentru stabilirea unei noi conduceri a USR-PLUS

Rezultatul dezastruos obținut de alianță la alegerile din 6 decembrie pare să nu rămână fără urmări. Membri marcanți cât și simpli alegători și-au concentrat nemulțumirea în special la adresa lui Dan Barna, considerat a fi principalul vinovat. S

În ceea ce privește stabilirea noii conduceri a USR-PLUS, partidul va organiza în curând un congres, a precizat Cioloș.

„Vom organiza un congres în care membrii vor decide noua conducere USR-PLUS. Acestea sunt mesajele cu care vrem să venim astăzi, să transmitem foarte clar că USR este gata să-și asume guvernarea împreună cu PNL”, a mai declarat Cioloș.

Actualul lider al formațiunii politice fondate de Nicușor Dan este contestat de mai multă vreme chiar din interior, fiind de notorietate disputa sa cu contracandidata la șefia partidului, Cosette Chichirău. Barna a fost criticat sever pentru faptul că USR nu a intrat la guvernare, în 2019, dar și pentru prestația modestă din campania prezidențială, când nu a reușit să prindă finala. Însă acum odată cu acest scrutin foarte important, tensiunile par să fi făcut implozie.

Barna: „Este un rezultat istoric”

Duminică seara, aflat în izolare, Dan Barna s-a arătat optimist: „Din punctul de vedere al USR PLUS, este un rezultat istoric pentru care îi felicit pe colegii mei”.

La alegerile europarlamentare din 2019, USR-PLUS a obţinut 22,4 la sută din voturi, în timp ce la alegerile parlamentare din 2020 a luat puțin peste 15 la sută.