Evenimentul Zilei > Politica > Rafila, surprins de nominalizarea sa ca premier: „Nu am avut nici o discuție”
Rafila, surprins de nominalizarea sa ca premier: „Nu am avut nici o discuție”

Rafila, surprins de nominalizarea sa ca premier: „Nu am avut nici o discuție”

Profesorul Alexandru Rafila este rezervat în legătură cu șansele sale de a ajunge premier al viitorului guvern care se va forma după alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Profesorul Alexandru Rafila a declarat că nu a avut nici o discuție, cu conducerea PSD, pe tema nominalizării sale ca premier după finalizarea numărătorii voturilor pentru aceste alegeri parlamentare. El a spus că o astfel de propunere îl onorează, însă a precizat că trebuie să se gândească dacă va accepta.

„Nu am avut nici o discuție pe această temă. A fost o surpriză și pentru mine. Este o chestiune onorantă, la care trebuie să reflectez și mai avem cale lungă până acolo. Toate aceste lucruri trebuie discutate calm și responsabil. Eu vin din zona tehnică, iar politica presupune și anumite asumări. Domnul președinte Ciolacu a prezentat-o drept una dintre posibilități deoarece trebuie să fii pregătit cu mai multe propuneri atunci când merge la negocieri”, a declarat Alexandru Rafila.

Potrivit spuselor sale, într-o asemenea situație nu funcția în sine este importantă ci responsabilitățile pe care le are un premier și pe care trebuie să și le asume. Pe de altă parte, profesorul Rafila a apreciat că un guvern trebuie format din profesioniști, chiar dacă este asumat politic, iar nu din șefi de organizații de partid.

„Trebuie să fie un guvern format din profesioniști, chiar dacă este asumat politic, iar nu din șefi de organizații. Este nevoie de oameni care să știe să gestioneze problemele”, a mai spus Alexandru Rafila.

El a identificat patru zone cu probleme care vor trebui gestionate cu prioritate de un viitor guvern –  Sănătatea, Educația, Finanțele și Economia – precizând că PSD are soluții pentru toate în programul de guvernare cu care s-a prezentat în alegeri.

PSD are patru propuneri de premieri

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, este una dintre variantele acestui partid pentru funcţia de prim-ministru.

„Sunt patru propuneri. Am să-l hotărăsc împreună cu colegii mei, aşa cum scrie în statut. I-am enumerat pe dl. Sorin Grindeanu, pe dl. Vasile Dâncu, pe dl. Mihai Tudose şi, mai nou, pe dl. Alexandru Rafila”, a declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a lăsat să se înțeleagă că Alexandru Rafila, cel mai nou membru PSD, are cele mai mari șanse să fie numit de social-democrați ca variantă pentru Iohannis.