Evenimentul Zilei > International > Cine sunt cei care l-ar putea înlocui pe liderul de la Kremlin. Istoricul Serghei Radchenko: „Există potențiale scenarii de succesiune”
Cine sunt cei care l-ar putea înlocui pe liderul de la Kremlin. Istoricul Serghei Radchenko: „Există potențiale scenarii de succesiune”

Cine sunt cei care l-ar putea înlocui pe liderul de la Kremlin. Istoricul Serghei Radchenko: „Există potențiale scenarii de succesiune”

Istoricul Serghei Radchenko a analizat posibilitatea ca în Rusia să aibă loc o lovitură de stat, dar și cine sunt candidații care l-ar putea înlocui pe președintele rus Vladimir Putin.

Istoricul rus Serghei Radchenko este profesor la Henry A Kissinger Center for Global Affairs, dar și în cadrul Johns Hopkins School of Advanced International Studies. Acesta a vorbit despre cum ar putea fi înlăturat Vladimir Putin de la putere, recunoscând că o astfel de schimbare politică în Rusia ar fi una dificilă.

Vladimir Putin, greu de înlocuit

„Chiar dacă locotenenții lui Putin ajung la concluzia că îl vor pe Putin afară, înlăturarea lui de la putere va fi dificilă. Moscova nu a cunoscut nicio tentativă de lovitură de stat, reușită sau nereușită, de la căderea Uniunii Sovietice”, spune Serghei Radchenko.

Totuși, este „aproape sigur” că cei din anturajul lui Vladimir Putin „se privesc cu atenție unii pe alții și se gândesc la potențiale scenarii de succesiune”, a mai spus istoricul rus.

Principalii candidați care l-ar putea înlocui pe actualul președinte al Rusiei

În opinia lui Serghei Radchenko, cei care au potențialul de a-l înlocui pe liderul Vladimir Putin sunt:

  • „Ministrul apărării Serghei Șoigu, care are un dosar militar pătat – deși sprijinul său va fi esențial pentru orice complot de acaparare a puterii.
  • Șeful Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, cel care este uneori numit printre succesorii lui Putin, dar acest lucru pare puțin probabil, fie și numai pentru că este chiar mai în vârstă decât Putin.
  • Fostul președinte Dmitri Medvedev a recurs la retorica genocidară pentru a rămâne relevant, dar nimeni nu îl ia în serios.
  • Vicleanul președinte al Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, este în mod clar în cursă, iar el controlează organul legislativ, crucial pentru orice legitimare post-factum a noului lider.
  • Premierul rus Mihail Mișuștin, tehnocratul abil și un cal negru care galopează pe un teren unde, din punct de vedere istoric, caii negri au obținut victorii mari.
  • Fostul prim-ministru Serghei Kirienko, un liberal expirat, căruia Putin i-a încredințat supravegherea teritoriului ucrainean ocupat.
  • Viktor Zolotov, fosta gardă de corp a lui Putin și actualul șef al Gărzii Naționale, ar putea spera să îi succeadă șefului său.
  • Alexander Kurenkov, o altă fostă gardă de corp a lui Putin, în prezent ministru al situațiilor de urgență”, a enumerat Serghei Radchenko.

Războiul din Ucraina s-ar putea sfârși după înlăturarea lui Vladimir Putin de la putere

De altfel, istoricul rus sugerează că șanse la scaunul de președinte al Rusiei ar avea și liderul cecen Ramzan Kadîrov, dar și Evgheni Prigojin, un oligarh rus care finanțează grupul paramilitar Wagner.

„Deși toți aceștia sunt implicați în invazia Ucrainei, s-ar putea să nu aleagă să continue războiul. Succesorii pot foarte bine să se despartă de comportamentul predecesorilor atunci când este convenabil. Într-adevăr, dacă Putin ar fi înlăturat, succesorii săi ar da probabil vina pe Ucraina pentru deciziile sale și ar încerca să înceapă cu o tabula rasa”, a argumentat Serghei Radchenko, conform Foreignaffairs.com.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: