Războiul din Ucraina s-ar putea încheia cu destituirea lui Putin și destrămarea Rusiei: „Nu are nicio șansă”

Războiul din Ucraina s-ar putea încheia cu destituirea lui Putin și destrămarea Rusiei: „Nu are nicio șansă” Sursa: Dreamstime.com

Alp Sevimlisoy, membru al think tank-ului Atlantic Council, crede că Putin nu ar avea cum să supraviețuiască unei înfrângeri în Ucraina și că Rusia însăși s-ar putea prăbuși odată cu plecarea sa.

Confiscarea de teritorii, sute de mii de recruți aruncați pe front și o bombă nucleară pentru oricine îndrăznește să-i stea în cale: Vladimir și-a petrecut ultima săptămână intensificând războiul din Ucraina, scrie Adb Post.

Dar fanfaronada sa ascunde un fapt simplu: Rusia pierde războiul și el știe acest lucru.

Despotul este disperat. Armata sa este în zdrențe, planurile sale de luptă sunt distruse, își consumă rezervele de bani într-un ritm nesustenabil, iar iarna se apropie. Între timp, armata ucraineană continuă să avanseze prin țară, oferind o cale viabilă spre victorie. Ceea ce ridică întrebarea: Ce se întâmplă dacă Rusia este învinsă?

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ucrainenii au acum avânt - câștigă”

„Ucrainenii au acum avânt - câștigă. Dar acest conflict nu se va încheia atunci când ambele părți se vor depărta și concluziona «asta e tot», ci va reverbera în întreaga Rusie și în regiune” a spus Alp Sevimlisoy.

Asta ar însemna că puterea rusă se va disipa nu doar în țări precum America de Sud și Africa - unde a trimis anterior mercenari, a acordat împrumuturi și a construit infrastructură - ci și în foștii sateliți sovietici: Kazahstan, Georgia și Armenia, este de părere acesta.

Iar Rusia însăși s-ar putea dezbina din cauza luptelor interne, cu regiuni rebele care vor încerca să se rupă de sub controlul Moscovei, în timp ce oficialii de la Kremlin se întorc unul împotriva celuilalt și se luptă pentru tronul lui Putin.

Un viitor fără Putin și fără Rusia?

Deși perspectiva unei Rusii fără Putin a părut cândva o fantezie, în opinia lui Sevimlisoy, liderul rus nu are aproape nicio șansă să supraviețuiască unei înfrângeri în Ucraina.

„Nu văd niciun viitor pentru Putin dacă pierde războiul. Cum să te întorci la poporul tău după asta? După ce ai făcut arme din hrană și energie, cum să mai întorci pe scena mondială după asta?”, a observat el.

Din perspectiva sa o eventuală pierdere a războiului ar declanșa o luptă internă pe toate planurile și mai ales între armată și servicii, în timp ce Rusia ar fi amenințată cu destrămarea după ce regiuni ale sale ar cere desprinderea. De asemenea, Rusia și-ar pierde influența asupra sateliților ex-sovietici care și-ar căuta aliați în alte părți ale lumii.

„Eșecul Rusiei în Ucraina este un eșec al statalității. Vor exista grupuri care vor spune «nu așa ar trebui să fim guvernați». Militarii vor spune că această campanie a fost un eșec. Cred că prăbușirea va veni din cauza luptelor interne între serviciile de informații și armată, iar forțele din interiorul Rusiei vor avea grijă folosească asta ca pe o oportunitate de a declara: «Ne putem guverna singuri mai eficient și avem suficient sprijin internațional pentru a face presiuni pentru independență». Ar trebui să sprijinim cu siguranță asta”, a conchis acesta.