Putin a semnat un nou decret privind mobilizarea. Cine scapă de recrutare

Putin a semnat un nou decret privind mobilizarea. Cine scapă de recrutare Sursa: Dreamstime.com

Liderul de la Kremlin a semnat un nou decret care modifică actul prin care s-a declarat mobilizarea parțială. Potrivit noilor dispoziții, studenții care urmează cursuri în domeniul cercetării sau pedagogiei, dar și cei de la seminariile teologice, scapă pentru moment de recutare.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat pe 6 octombrie un decret, prin care au fost introduse amendamente şi modificări la actul anterior care prevedea acordarea unor amânări de la recrutare anumitor categorii de persoane. Noile modificări au fost anunțate de Kremlin pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, relatează Rador.

Cine scapă de recrutare

Potrivit noului decret, se poate acorda o amânare de la recrutare pentru tinerii ruși care studiază în diverse forme de învățământ cu frecvență completă, la zi, dar și cu frecvență redusă.

Decretul îi vizează pe cei care studiază în instituţii științifice și de cercetare, acreditate de stat; pe studenții care urmează studii postuniversitare în diverse domenii de cercetare, dar și pe cei care urmează cursuri universitare în domeniul pedagogic. Și absolveții și stagiarii care lucrează în centrele de cercetare vor beneficia de aceasă amânare de la mobilizarea în armată.

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce a fost criticat intens să vrea să trimită și preoții la luptă, prin acest decret se acordă amânări de la recrutare și pentru studenții din instituțiile de învățământ cu profil teologic. Decretul a intrat deja în vigoare.

Autoritărţile ruse au anunţat recent că Ministerul Dezvoltării Digitale va extinde lista specialităților vizate de o amânare de la mobilizare.

Nevoie disperată de soldați

Vladimir Putin a declarat în 21 septembrie mobilizarea parțială în Rusia. Autoritățile au anunțat că 300.000 de rezerviști trebuie să se prezinte la bazele de instruire. După o perioadă de antrenament, ei vor fi trimiși să lupte în Ucraina. În plus, companiilor aeriene li s-a interzis să mai vândă bilete de avion bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani.

Înainte de acest anunț, Rusia a încercat cu disperare să atragă voluntari care să lupte de frontul din Ucraina. Le-a promis grațierea pușcăriașilor și le-a garantat locul de muncă bărbaților care se vor înrola voluntar în armată. A demarat și o campanie de recrutare în rândul străinilor cărora le-a promis bani dacă vor lupta în armata rusă.